Nový rýchlostný obchvat Prešova bude v lete realitou. Čo prinesie Prešovčanom?

1368x
07. Február 2023
Prešovský obchvat očami analytikov - o koľko áut odbremení Prešovčanov? 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov) 
 
Na stavbe R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa prebiehajú práce na nosných konštrukciách mostov a dokončujú sa vrstvy vozoviek. Takisto pokračujú práce na technológii tunela Bikoš a okrem toho už priebežne prebiehajú aj preberacie a kolaudačné konania jednotlivých stavebných objektov.
 
Tento vyše 4-kilometrový úsek ušetrí motoristom niekoľko minút cestovania. Šetriť však bude aj prešovské cesty. Pozreli sme sa na to očami analytikov - o koľko áut bude v meste menej?
 
Ako pomohol juhozápadný obchvat?
 
Tretie najväčšie mesto na Slovensku už vyše roka motoristi obchádzajú z juhozápadu. Prešovská D1 v značnej miere odľahčila mesto od tranzitnej dopravy, v priemere úsekom D1 Prešov, západ – Prešov, juh prejde približne 12-tisíc áut denne. Maximum sme namerali koncom augusta, kedy intenzita dopravy stúpla až na 20-tisíc vozidiel za 24 hodín. Dopravu aj na tomto úseku čoskoro zintenzívni otvorenie prvej etapy severného obchvatu. Prešovčanov odbremení od áut v meste ešte viac.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov)
 
Čo prinesie prvá etapa severného obchvatu?
 
Úsek R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa plánujeme odovzdať motoristom v lete tohto roka. Motoristom idúcim zo severu na západ alebo opačne ušetrí zhruba 10 minút jazdy v závislosti od dopravnej situácie v meste Prešov. Ešte v prvom roku prevádzky odhadujeme priemernú dennú intenzitu dopravy na tomto úseku na zhruba 12.000 vozidiel.
 
Druhá metropola východného Slovenska tak bude odbremenená o ďalšie tisícky áut. Dlhodobé prognózy sú ešte priaznivejšie v prospech Prešovčanov, v desaťročnom horizonte očakávame intenzitu zhruba 21-tisíc áut denne. Skokový nárast z roku otvorenia na prvé desaťročie prevádzky nám analýzy ukázali preto, lebo v tom čase sa už počíta aj s prevádzkou druhej etapy, ktorá významne zvýši dopravnú intenzitu aj na prvej etape úseku.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: NDS)
 
Ako pomôže druhá etapa?
 
Pri úseku R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa aktuálne prebieha verejné obstarávanie. Úsek bude mať dĺžku 10,2 km a motoristom idúcim z východu na západ alebo opačne spoločne s I. etapou ušetrí do 10 minút cestovania, v dopravných špičkách aj viac.
 
V roku spustenia úseku do prevádzky očakávame priemernú dennú intenzitu dopravy približne na úrovni 12,5-tisíc áut. Zhruba v desaťročnom horizonte po otvorení predpokladáme, že intenzita stúpne na zhruba 14-tisíc  vozidiel za 24 hodín.
(10:20, red.) 
Diskusia
Pridať komentár