Hervartov aj Frička: V piatich drevených chrámoch na východe pribudli audiosprievodcovia

2324x
07. Február 2023

Ďalších päť drevených chrámov v Prešovskom kraji získalo turistických audiosprievodcov

Drevený chrám vo Fričke v okrese Bardejov. (Zdroj: severovychod.sk) 
 
V Hervartove, Fričke (obe okres Bardejov), Korejovciach (okres Svidník), Hrabovej Roztoke a v Topoli (obe okres Snina) si turisti môžu zaujímavé informácie počas návštevy chrámov vypočuť v niekoľkých jazykoch. Informovala o tom Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Ako pripomenula, drevené chrámy patria k jedinečnostiam Prešovského kraja. Na území kraja je ich vyše tridsať. Väčšina bola postavená bez použitia klincov, ktoré sa spájajú s ukrižovaním Krista. Najviac drevených chrámov je v okresoch Bardejov, Svidník a Snina. Viaceré objekty sa nachádzajú v malých obciach, kde je problém so zabezpečením sprievodcovskej služby. „V záujme zlepšenia služieb a dostupnosti prehliadky týchto chrámov realizuje KOCR Severovýchod Slovenska projekt Otvorené chrámy,“ uviedla Čechová.

Do drevených chrámov v rámci projektu postupne zabezpečujú audiosprievodcov vo forme nahrávok sprievodného slova. „Projekt Otvorené chrámy zahŕňa tvorbu audiosprievodcov, propagačných materiálov a celkovú podporu návštevnosti chrámov, ktoré sú právom nazývané drevenými perlami východu. V roku 2023 napríklad pribudnú sprievodné podujatia vo vybraných lokalitách, ktoré majú potenciál upriamiť pozornosť verejnosti na túto oblasť cestovného ruchu,“ uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Drevený chrám v Hrabovej Roztoke v okrese Snina. (Zdroj: severovychod.sk) 

V roku 2021 vytvorili audiosprievodcov do chrámov v Brežanoch, Jedlinke, Vyšnom Komárniku a Jalovej. V minulom roku pribudli audionahrávky do ďalších piatich chrámov. Ide o štyri gréckokatolícke objekty vo Fričke, Korejovciach, Topoli a Hrabovej Roztoke. Všetky štyri sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Piaty audiosprievodca pribudol v rímskokatolíckom Kostole sv. Františka z Assisi v Hervartove, ktorý je od roku 2008 zaradený v zozname pamiatok UNESCO. Tento drevený kostol v bardejovskom okrese bol postavený koncom 15. storočia a je najstarším dreveným kostolíkom na Slovensku.

Návštevníci si môžu vypočuť nahrávky s informáciami v slovenskom, poľskom, nemeckom a anglickom jazyku. V spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Horný Zemplín a Horný Šariš pribudli k týmto nahrávkam aj dve nahrávky v rusínčine v chrámoch v rusínskych obciach Topoli a Hrabovej Roztoke.

Drevený chrám v Korejovciach. (Zdroj: severovychod.sk) 
 
„Veľmi nás teší, že sme mohli spolupracovať na projekte práve realizáciou nahrávok v rusínskom jazyku, ktorý v týchto obciach počuť dodnes. Veríme, že Rusíni nielen z Polonín, ale aj z iných oblastí Slovenska ocenia pri návšteve drevených chrámov tieto nahrávky v podaní talentovaných umelcov,“ uviedla výkonná riaditeľka OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová.

Texty do audiosprievodcov v slovenskom jazyku načítal herec a spevák Ladislav Ladomirjak. Ako rodák z rusínskej oblasti sa zhostil aj nahrávky v rusínčine pre chrám v Hrabovej Roztoke. Druhú rusínsku nahrávku z Topole si verejnosť môže vypočuť v podaní speváka a moderátora Štefana Šteca.

(11:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár