VIDEO | Zachráňme Bardejovské Kúpele: Petíciu podpisujú ľudia z celého Slovenska aj zo zahraničia

3513x
07. Február 2023
Zatiaľ čo ľudia v Bardejovských Kúpeľoch protestujú, mesto vydáva developerom ďalšie povolenia 
 
Petíciu Zachráňme Bardejovské Kúpele pre budúce generácie podpísalo od začiatku roka v elektronickej forme takmer 2-tisíc ľudí. Niekoľko stoviek podpisov má aj papierová forma petície.
 
„Srdce trhalo, keď som videla, koľko prekrásnych zdravých stromov sa v okolitých lesoch vyrúbalo,“ píše v komentári Gabriela Písecká z Košíc.
 
„Lebo tam často chodievam a nekultivovaný stavebný chaos treba odstraňovať, nie rozširovať,“ píše pod petíciou Viktor Petrašovský z Humenného.
 
„Podpisujem, lebo výstavba takého rozsahu v bezprostrednej blízkosti kúpeľného mesta mohla napadnúť len úplného ignoranta, alebo niekoho kto je ochotný zarobiť i na nešťastí vlastných detí,“ zdôvodňuje svoj podpis pod petíciou Stanislav Trenčan z moravskej obce Ostrata pri Zlíne.
 
 
Stane sa z unikátnych klimatických a minerálnych Bardejovských Kúpeľov developerské sídlisko? (Zdroj: MH) 
 
Slováci, Česi aj Ukrajinci: Je to nehorázne
 
„Je niečo nehorázne a vyslovene drzé stavať čokoľvek v blízkosti slovenského kúpeľníckeho pokladu. Čokoľvek! Je to hrozba pre samotné kúpele. Jednak samotnou výstavbou, výrubom lesa a ďalších činností potrebných pre stavbu. Nestačím sa čudovať, ako Slováci môžu byť tak macošskí k vlastnej krajine a navyše také hlúpi,“ píše v komentári pod petíciou Zoltán Kolompár z Nitry.
 
„Pochádzam z Bardejova, ako dieťa si pamätám, že v kúpeľoch nesmeli jazdiť autá, aby otrasmi nenarušili minerálne pramene. Teraz som zhrozená z nekoncepčnej výstavby, ruchu ťažkých áut, úplnej zmeny génius loci častí kúpeľov na gýč, zo zničenej prírody, ktorá za minulého režimu bola priam dokonalá. Je to hanba čo sa tam deje,“ komentuje developerskú kauzu Mária Hudáková zo Senca.
 
 
„Ako riaditeľka ukrajinskej pobočky cestovnej kancelárie poznám kúpele 25 rokov. Sú to vynikajúce kúpele obľúbené aj na Ukrajine. Naši turisti boli vždy s pobytom aj s liečením veľmi spokojní. Toto vynikajúce územie nesmie byť poškodené,“ hovorí vo svojom komentári petície Tamara Metlenko z Kyjeva.
 
To sú len niektoré zo stoviek komentárov pod petíciou, ktorú koncom minulého roka rozbehli obyvatelia Bardejovských Kúpeľov, pretože nesúhlasia s plánovanou developerskou výstavbou súkromných apartmánových domov vo vnútornom kúpeľnom území.
 
Obyvatelia kúpeľov, ich návštevníci aj prevádzkovatelia sa obávajú o vzácne minerálne pramene. (Zdroj: MH) 
 
Sídlisko v kúpeľoch?
 
„Žijem v kúpeľoch celý život a viem ako to bolo predtým a ako sa to vyvíja teraz. Z môjho pohľadu by sa malo zachovať to, čo je na kúpeľoch to najcennejšie. Ak sa tu majú chodiť liečiť ľudia, neprídu tu za obzeraním novostavieb, ale za prírodou, pokojom a za čerstvým,“ hovorí Ondrej Pagáč, člen petičného výboru a obyvateľ Bardejovských Kúpeľov.
 
„Takže som jednoznačne za viac zelene a menej stavieb. A sme to my obyvatelia Bardejovských Kúpeľov, ktorí by mali byť prví, čo sa ozvú. Preto sme sa aj rozhodli spísať petíciu s našimi požiadavkami,“ vysvetľuje Ondrej Pagáč.
 
 
Petíciu Zachráňme Bardejovské Kúpele pre budúce generácie proti developerskej výstavbe a proti výrubu stromov v kúpeľoch a ich okolí podpísalo v elektronickej forme od začiatku roka takmer 2-tisíc ľudí. Niekoľko stoviek podpisov má aj papierová forma petície.
 
Branislav Trenčan pochádza zo štvrtej generácie pôvodných obyvateľov Bardejovských Kúpeľov. „Cela táto kauza je úplne absurdná. Bardejovské Kúpele by mali byť zachované taká, aké sú teraz. V petícii to požadujú ľudia z celého Slovenska, dokonca aj z Českej republiky,“ hovorí.
 
„Bojíme sa hlavne o naše pramene, ktoré sú obrovským bohatstvom. Na Slovensku je len málo miest, kde by bolo toľko prírodnej minerálnej vody. Je pre mňa nepochopiteľné, že vôbec niekto dá pečiatku a podpíše sa pod to, aby sa v Bardejovských Kúpeľoch postavilo sídlisko,“ dodáva Branislav Trenčan.
 
Stavebná jama povolenej a následne zastavenej stavby apartmánového domu majiteľa pozemku Dušana Karašinského. (Zdroj: MH) 
 
Riziko zosuvu
 
Vedenie Bardejovských Kúpeľov hovorí o výstavbe až 15-tich apartmánových domov s 250 apartmánmi a to v lokalite vnútorného kúpeľného územia medzi jazierkom Dobrý les a liečebným domom Družba v blízkosti liečivých minerálnych prameňov.
 
Majitelia akciovej spoločnosti Bardejovské Kúpele, a.s. ale aj obyvatelia kúpeľov a ich dlhoroční návštevníci sa obávajú ohrozenia liečivých minerálnych prameňov, devastácie životného prostredia a narušenia unikátnej kúpeľnej klímy a prírodného charakteru klimatických kúpeľov.
 
Lokalita, v ktorej chcú developeri stavať sa navyše nachádza v rizikovom zosuvovom území. V nedávnej minulosti už vyskytlo niekoľko zosuvov a riziko zosuvov hrozí podľa geológov aj dnes.
 
 
„V tomto území je stály rozsiahly zosuv, ktorý je miestami aktívny. V oblasti lesa ale aj v oblasti kde boli začaté stavebné činnosti dochádza pri zrážkach k samovoľným zosuvom,“ hovorí geologička Viera Vargová, ktorá v tejto lokalite robila pred dvoma rokmi inžiniersko-geologický posudok.
 
„Všetky stavebné činnosti môžu byť ohrozené lokálnymi zosuvmi. Ak by sa to stalo, celá vina padá na vlastníka pozemku, že tam vôbec niečo také dovolil a bude si to musieť sanovať,“ dodáva geologička.
 
„Ja osobne som podpísal petíciu tiež, pretože mi záleží na tom, aby kúpele fungovali tak ako doteraz, aby tu nenastal developerský boom, aby tu boli lesy a aby sa tu klienti mali kde chodiť prechádzať po parkoch a lesoch a nie po nejakých nových betónových uliciach, kde by sa museli uhýbať autám, ktoré tu budú vo veľkom premávať,“ komentuje petíciu Pavol Menšík, generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Bardejovské Kúpele.
 
Pramene liečivej minerálnej vody blízkosti plánovanej výstavby môžu byť ohrozené. (Zdroj: MH)
 
Karašinskému stavbu zastavili, ďalším povoľujú
 
Výstavba apartmánových domov je podľa kúpeľov v rozpore s platným územným plánom mesta Bardejov aj samotnej kúpeľnej zóny ako takej.
 
Vo vnútornom kúpeľnom území je navyše podľa podľa zákona o prírodných liečebných kúpeľoch zakázané stavať bytové domy a iné objekty, ktorých funkcia je v rozpore s funkciou vnútorného kúpeľného územia. Vedenie kúpeľov aj preto v lokalite naďalej požaduje stavebnú uzáveru a podniká ďalšie právne kroky proti developerskej výstavbe.
 
„Podnikáme sériu právnych krokov s cieľom zamedziť tejto nezákonnej a neželanej výstavbe bytových domov. Na základe našich podnetov boli zastavené stavebné práce v stavebnej jame pána Karašinského. Okrem výzvy na zastavenie vydal stavebný úrad mesta Bardejov aj rozhodnutie o okamžitom zastavení stavebných prác. Stavebníkovi Dušanovi Karašinskému bola uložená povinnosť vykonať zabezpečovacie opatrenia, aby nedošlo k zosuvu vo vykopanej jame,“ vysvetľuje Tibor Varga, firemný právnik Bardejovských Kúpeľov, a.s.
 
Lokalita v ktorej má vyrásť až 15 apartmánových domov s 250 bytmi sa navyše nachádza v rizikovom zosuvovom území. (Zdroj: MH) 
 
Niektorí developeri podpisy stiahli
 
V polovici novembra minulého roku tu začal stavebník Dušan Karašinský na základe povolenia bardejovského stavebného úradu kopať základy pre apartmánový dom. Začiatkom decembra mu úrad pre nezrovnalosti stavbu zastavil.
 
Stavebný úrad mesta Bardejov okrem stavby Dušana Karašinského, medzičasom vydal územné rozhodnutia ďalším stavebníkom.* „Áno, v tejto lokalite bolo vydané aj ďalšie územné rozhodnutie o umiestnení stavby zo dňa 28. novembra 2022, ktoré je zverejnené aj na webovom sídle Mesta Bardejov, pre navrhovateľa spoločnosť Jurcisins, s.r.o., ktoré nie je ešte právoplatné,“ potvrdil vedúci referátu tlačového a medzinárodných vzťahov Mestského úradu Bardejov, Štefan Hij.
 
Stanovisko v rozsahu 20-tich normostrán nám zaslali aj 18-ti dotknutí majitelia pozemkov a stavebníci. Po odvysielaní reportáže 6. februára, ktorá predchádzala tomuto článku sa dvaja z nich rozhodli svoj podpis so stanoviska stiahnuť.
 
Keďže však stavebníci nesúhlasili iba s citovaním časti jeho textu v reportáži, uvádzame celé ich stanovisko v pôvodnom znení ako samostatnú prílohu tohto článku.
 
Stanovisko v pôvodnom znení nájdete tu: STANOVISKO 
(19:00, Mario Hudák)
Diskusia
Pridať komentár