V roku 2022 vyprodukovali Košičania viac ako 58-tisíc ton komunálneho odpadu

1137x
08. Február 2023
Spoločnosť KOSIT v roku 2022 vyviezla a spracovala 316 760 ton odpadu, z toho 18%, alebo 58 595 ton odpadu z Košíc
Vyprázdňovane polopodzemných kontajnerov. (Zdroj: KOSIT) 
 
Najväčší objem tvoril zmesový komunálny odpad, a to až 46 892 ton. V minulom roku obyvatelia Košíc vyprodukovali 6 560 ton triedeného odpadu.
 
Komunálny odpad z Košíc sa KOSIT-u v roku 2022 podarilo vyviezť a spracovať vďaka 23 369 kontajnerom, rozmiestnených vo všetkých častiach mesta. Najpočetnejším typom kontajnerov využívaným v Košiciach boli tzv. čierne, 120 litrové kontajnery určené pre rodinné domy. Celkovo ich bolo v Košiciach k dispozícii 16 460 kusov. V roku 2022 bolo v Košiciach využívaných 6 909 kusov 1100 litrových čiernych kontajnerov na zmesový komunálny odpad. Na triedený zber sa v Košiciach v minulom roku využilo 3 226 farebných kontajnerov, určených na triedený zber.
 
„Oproti roku 2021 sme v minulom roku zaznamenali v meste mierny pokles objemu odpadu o 3 380 ton, čo je cca o 6 % . Pokles je však objektívny, pretože rok 2021 bol z hľadiska tvorby odpadu extrémny. Dôvodom boli najmä lockdowny súvisiace s covid-19 a následné home office s vynútenými dovolenkami, kedy sa v košických domácnostiach viac varilo a bola väčšia spotreba tovarov doručovaných kuriérmi. To bol aj dôvod extrémneho nárastu objemu obalov, využívaných pri ich doručovaní“, vysvetľuje Marián Christenko, generálny riaditeľ KOSIT, a.s.
 
ZEVO - Zariadenie na energetické využitie odpadov. (Zdroj: KOSIT) 
 
Podľa jeho slov však v roku 2022 pokles celkovej tonáže, alebo objemu odpadu v Košiciach, nemal vplyv na vyťaženosť kontajnerov. „Naplnenosť je v priebehu týždňa rôzna. Najsilnejší je pondelok, nakoľko v nedeľu sa v zmysle VZN odpad nevyváža. V priebehu týždňa je odpadu v nádobách menej. Počty nádob nastavujeme tak, aby sme v priemere dosiahli 80 % naplnenosť. Žiaľ, kvôli kontajnerom blokovaným autami, sa musíme k niektorým nádobám vracať aj 3-4 krát. Výrazne nás zdržiavajú pri práci aj extrémne znečistené stanovištia, ktorých počet posledné roky značne stúpa“, dodáva M. Christenko.
 
O odpad sa počas celého roka 2022 v Košiciach staralo 165 ľudí. Na odvoz odpadu bolo nasadených viac ako 70 kusov techniky, ktorá počas celého minulého roka najazdila až 778 071 kilometrov. Posádky s autami boli nasadené 365 dní, vrátane sviatkov, školských prázdnin, atď.
 
Až 98 % zmesového komunálneho odpadu z Košíc bolo spracovaných v košickom ZEVO. Sekundárnou výhodou tohto zariadenia je to, že z odpadu vyrába elektrickú energiu a lacnejšie teplo pre košické domácnosti. V minulom roku ZEVO dodalo košickej teplárni až 50 816 MWh tepla, čo postačuje približne na vykúrenie 4-tisíc košických domácností.
 
 Zásobník odpadu v zariadení na energetické zhodnotenie odpadov. (Zdroj: KOSIT)
 
„V niektorých regiónoch Slovenska začína kriticky chýbať základná infraštruktúra na spracovanie odpadu. Postupným zatváraním skládok sa samosprávy dostávajú do situácie, kedy nemajú kde spracovať odpad. Košice však tento problém nemajú a ani v budúcnosti mať nebudú. V súčasnosti máme koncové zariadenie do ktorého modernizácie sme investovali v posledných 5 rokov cca. 30 miliónov eur. Rovnako ako v Bratislave aj my pripravujeme ďalšiu investíciu za 150 mil. eur, ktorej výsledkom bude najmodernejšie zariadenie v strednej Európe, schopné vyrobiť viac elektrickej energie a tepla pre Košice bez vplyvu na životné prostredie,“ uzatvára Marián Christenko.
 
Zo súčasného počtu približne 4-tisíc domácností, ktoré sú vykurované teplom z košického ZEVO, by po ukončení modernizácie mohlo ísť o navýšenie tohto počtu až na 10-tisíc domácností. Skupina KOSIT patrí na Slovensku k najväčším poskytovateľom služieb v oblasti nakladania s odpadom. Svoje služby poskytuje pre viac ako 270 miest a obcí a viac ako 850-tisíc obyvateľov. Na Slovensku obsluhuje skupina KOSIT aj viac ako 2-tisíc zákazníkov z oblasti priemyslu a obchodu. Ku koncu roka 2022 v skupina zamestnávala 875 zamestnancov.
(10:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár