VIDEO | Džudisti z Judo Clubu Bardejov sa pripravujú na súťaže v roku 2023

1400x
16. Február 2023
Uplynulý rok sa im vydaril, úspechy chcú zopakovať
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Džudisti z Judo Clubu Bardejov sa aktívne pripravujú na súťaže v roku 2023. Trénujú v telocvični Základnej školy s materskou školou Pod Vinbargom, v dvoch skupinách, mladší a starší.
 
Uplynulý rok sa im vydaril a v klube veria, že podobné úspechy dosiahnu aj v nasledujúcich mesiacoch.
 
„V podstate sme mali ôsmych medailistov z Majstrovstiev Slovenska vo všetkých vekových kategóriách, máme dvoch majstrov Slovenska. V doraste získala titul Terézia Vaneková a v žiackej kategórii Dávid Soroka. Zvlášť by som chcel vyzdvihnúť Teréziu Vanekovú, ktorá dostala možnosť reprezentovať v dorasteneckej reprezentácii a zúčastnila sa troch súťaží v Európskych pohároch,“ uviedol Ján Arendáč, tréner Judo Clubu Bardejov.
 
 
Skvelé výsledky Terézie Vanekovej jej zaručili nomináciu na olympiádu mládeže, ktorá sa uskutočnila v Banskej Bystrici.
 
Bardejovčania v minulom roku po rozsiahlej rekonštrukcii športovej haly pripravili domácu Medzinárodnú veľkú cenu, predstavili sa na kvalitných turnajoch v Poľsku i v Česku, nechýbal ani skvelý kemp v Kosove, na ktorom mali možnosť trénovať s olympijskými víťazmi.
 
„Sezóna sa rozbieha veľmi rýchlo, už teraz sme mali prvý novoročný turnaj v Bardejove. My sme začínali a boli sme veľmi milo prekvapení účasťou, kde nás postili svojou účasťou aj Ukrajinci a Poliaci, 237 účastníkov. Na začiatok sezóny veľmi dobrá prezentácia džuda. Pokračujeme ďalej, vo februári nás čakajú nejaké sústredenia a potom už veľké ceny – Banská Bystrica, Pezinok, Bardejov, Rimavská Sobota, Michalovce,“ pokračoval Arendáč.
 
 
Džudo je vhodným športom pre malé deti, ktoré so športom začínajú, nakoľko práve pri džude získajú dôležité pohybové základy.
 
„Určite pohybovú flexibilitu, kĺbovú ohybnosť, taktiež deti ktoré trénujú sú na tom kondične lepšie, taktiež sú obratnejšie, čo sa týka aj kondície, aj vytrvalosti,“ pokračovala Zuzana Arendáčová, trénerka Judo Clubu Bardejov.
 
„Páči sa mi, že robíme kotúle, a začala som chodiť na džudo, keď začal chodiť aj môj brat. Najprv som chodila na gymnastiku, ale som zistila, že džudo je lepšie, lebo sa tu viac naučíme a hráme tu hry,“ prezradila Katka Boruvová a Peťka Soroková je doplnila: „Na džude sa mi páči to, že robíme kotúle, že hráme hry.“
 
A čo potrebujú vedieť rodičia, ktorí sa rozhodnú, že svoju ratolesť prihlásia na tréningy džuda? „Stačí jednoducho prísť a mať chuť sa hýbať, športovať. Samozrejme dieťa netreba do ničoho nasilu nútiť, musí sa adaptovať do prostredia detí, čím sa zároveň aj socializuje. Vznikajú tu medzi deťmi nové kamarátstva, práve tým pohybom a rôznymi úpolovými hrami. Nadobúdajú nové kamarátstva a v podstate si ani neuvedomujú, že sa hýbu,“ dodala Arendáčová.
 
Hornošarišania aj tohto roku usporiadajú Judo Open Bardejov, ktorý sa uskutoční 15. a 16. apríla a na ktorom sa predstavia stovky súťažiacich z približne desiatich krajín.
(16:47, red)
Diskusia
Pridať komentár