Umením proti vojne

1230x
17. Február 2023
Týždeň kultúrnych podujatí proti vojne na Ukrajine
Umenie zrodené vojnou. Obraz ukrajinskej maliarky 
 
Civilizovaný svet už rok s hrôzou sleduje dovtedy nepredstaviteľnú vojnu, v ktorej jeden slovanský národ napadol druhý slovanský národ len preto, že napadnutá krajina chce žiť v demokracii a byť súčasťou širokej európskej rodiny, ktorá si ctí slobodu, ľudské práva a právo na sebaurčenie národov. V dôsledku vojny aj v Bardejove a jeho okrese si našlo svoje dočasné útočisko okolo 400 vojnových utečencov zo susednej Ukrajiny.
 
Mnohí z našich obyvateľov túto situáciu vyhodnotili ako výzvu pomáhať týmto obetiam vojny a svojím počínaním tak zmierniť ich utrpenie a traumu z dôsledkov genocídnej vojny a zároveň napomáhať im s integráciou do našej spoločnosti.
 
 
V Bardejove sa tejto humánnej činnosti venuje niekoľko mimovládnych organizácií, cirkví, podnikateľov, úradov i jednotlivcov už od príchodu prvých utečencov. Svojím postojom a činmi sa prejavujú ako dobrí susedia. Sú si vedomí, že Ukrajinci bránia pred ruským agresorom aj našu slobodu a demokraciu.
 
Rad kultúrnych podujatí 
 
Práve v týždni, v ktorom si pripomenieme rok od totálnej ruskej vojny proti Ukrajine pripravuje Komunitná nadácia Bardejov v spolupráci so združením Different, neziskovou organizáciou Človek v ohrození, Apoštolskou cirkvou v Bardejove, Cirkvou bratskou, kaviarňou Tvoj Deň a vďaka finančnej pomoci firmy KAMAX Fasteners s.r.o. rad kultúrnych podujatí pod názvom Umením proti vojne.
 
Predstaví sa aj skupina CHIKI LIKI TU-A 
 
Všetkých podujatí sa zúčastní aj 5 umelkýň z vojnou sužovaného Donbasu, ktorí do Bardejova pricestujú s výtvarnými a sochárskymi dielami. Tie budú počas jedného týždňa vystavovať v kaviarni Tvoj Deň (20. 2. 2023 o 16:00 – vernisáž predajnej výstavy). Výťažok z predaja diel darujú pre potreby ukrajinskej armády. Zároveň počas pobytu v Bardejove uskutočnia dva workshopy pre deti, jeden zameraný na maľovanie a druhý na sochárstvo. V piatok o 17:00, v deň výročia napadnutia Ukrajiny ruským agresorom uskutoční komunitná nadácia s týmito umelkyňami diskusiu v Bašte-kultúrno-komunitnom centre, po ktorej sa odohrá koncert.
 
Hlavným podujatím tohto „protivojnového týždňa“ bude utorkový koncert hudobnej skupiny CHIKI LIKI TU-A na Radničnom námestí v Bardejove, pred ktorým vystúpi o 16:00 hod. DJ PEET BECK .
 
Účastníci koncertu budú mať možnosť finančne i materiálne (trvácne potraviny, drogéria, hygienické potreby) podporiť ukrajinských utečencov dočasne žijúcich v Bardejove a jeho okrese.
(13:45, Ing. J. Jarina, Komunitná nadácia Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár