Čo vaša mačka nemôže jesť? Toto jej rozhodne nedávajte!

1610x
03. Marec 2023
Čo vaša mačka nemôže jesť? Toto jej rozhodne nedávajte!
V spoločnom živote s mačkou sa naskytne veľa chvíľ, kedy vám neostane nič iné ako sa nechápajúc chytať za hlavu. Platí to najmä vtedy, keď si napriek miske plnej krmiva pre mačky pýta kúsok z nášho taniera. Niekedy však tomuto správaniu treba vzdorovať, a to aj v prípade mačiatka. Sami vieme, že to vždy robíme len pre ich dobro.
 
Chutné a krásne voňajúce výrobky z ľudského stola alebo chladničky väčšinou nie sú vhodné na kŕmenie týchto štvornohých odvážlivcov a niekedy môžu byť pre ne dokonca jedovaté. Prečítajte si zoznam výrobkov, ktoré sú pre vašu mačku zakázané a vyhnite sa vďaka tomu nepríjemným komplikáciám.
 
Čo by mačky nemali jesť?
 
Najjednoduchšou a najistejšou odpoveďou sú ľudské potraviny a výrobky. Vyvážená krmivo pre mačky pokrýva celkové nutričné požiadavky jej organizmu. Do mačacej stravy môžeme pridať rôzne mačacie pochúťky. Medzi ne patrí aj tráva na prežúvanie, vďaka ktorej sa jednoducho zbavujú chlpatých kĺbok zo svojho krku. Fera.sk Zoo obchod ponúka nejedno krmivo pre mačky. Určite najzdravšou voľbou pre vašu mačku je krmivo bez obilnín. Mačky sú mäsožravce, takže nedokážu stráviť obilniny ani rastlinné prísady. Pravidelné podávanie týchto látok spôsobuje nepríjemné zdravotné problémy - zlyhanie obličiek, obezitu, vznik nádorov a iné ochorenia, ktoré si vyžadujú trvalú veterinárnu liečbu.
 
 
Čo by mačky nemali jesť v žiadnom prípade?
 
Existujú mačky, ktoré sa snažia zjesť všetko, čo im príde pod ruku a to aj napriek plnej miske, v ktorej majú chutne krmivo pre mačky. Ktoré výrobky sú pre vašu mačku najviac nebezpečné a vyžadujú si okamžitú návštevu veterinára po tom, ako ich vaša mačka zje?
 
Výrobky, ktoré by ste vôbec nemali dávať svojej mačke:
 
Soľ - mačky sa nedokážu zbaviť soli z tela, preto sa usadzuje v obličkách a vedie k ich poškodeniu. Ochorenie obličiek u domácich mačiek je v súčasnosti jednou z najčastejších príčin úmrtia týchto zvierat.
 
Cukor a sladidlá - cukor poškodzuje vnútorné orgány mačky, zatiaľ čo xylitol je pre mačku toxický a smrteľne jedovatý! Vedie k zvracaniu, slabosti a zlyhaniu pečene, čo vedie k smrti. Preto sa cukru radšej vyhnite!
 
Údené, marinované alebo vyprážané mäso, spracované mäso a údené ryby - všetky tieto výrobky, ktoré sú určené pre ľudí, obsahujú obrovské množstvo ochucovadiel, soli, konzervačných látok a korenín.
 
Cesnak, cibuľa, pór, šalotka, pažítka (respektíve všetky druhy cibule) - aj malé množstvá týchto potravín sú pre mačky toxické. Ak vaša mačka zje túto zeleninu, okamžite choďte k veterinárovi!
 
Orechy - žiadne z nich nie sú vhodné pre mačky, pretože poškodzujú ich pankreas, a to aj kvôli vysokému obsahu tuku. Makadamové orechy sú pre mačky jedovaté!
 
Hrozno a sultánky - podávanie týchto produktov môže viesť k zlyhaniu obličiek.
 
Citrusy - všetky citrusy vrátane obľúbených mandarínok sú pre mačky jedovaté. Veľké skonzumované množstvo môže viesť k hnačke, zvracaniu a poškodeniu centrálneho nervového systému.
 
Alkohol - aj malé množstvo môže spôsobiť trvalé poškodenie vnútorných orgánov vašej mačky, najmä pečene a pankreasu a môže dokonca viesť k smrti vášho domáceho maznáčika!
 
Čokoláda a káva - tieto výrobky obsahujú teobromín a kofeín, ktoré sú pre domáce zvieratá toxické. Spôsobujú zvracanie, hnačku, kŕče a veľké bolesti.
 
Kvasinky - produkujú alkohol ako vedľajší produkt rozkladu. Ako už bolo uvedené, alkohol je pre zvieratá jedovatý. Kvasnice, ktoré ponúka certifikované krmivo pre mačky sú neaktívne kvasnice určené špeciálne pre zvieratá.
 
Kosti po tepelnej úprave - varení, vyprážaní alebo pečení - krehnú a lámu sa na ostré kúsky. Kúsky kostí môžu uviaznuť v pažeráku mačky alebo prepichnúť časť jej tráviaceho traktu, zatiaľ čo stred tepelne spracovaných kostí sa po kontakte so žalúdočnými šťavami zmení na zhutnenú guľu, ktorá zablokuje črevá. Kŕmenie týmito kosťami je pre vášho domáceho miláčika veľmi nebezpečné.
 
Mlieko a mliečne výrobky - dlhodobé podávanie mliečnych výrobkov vašej mačke môže narušiť celý tráviaci systém. Spôsobuje tráviace ťažkosti, bolesti brucha, nadúvanie, hnačky, dokonca aj zvracanie. Mačky neznášajú laktózu a nedokážu správne tráviť mliečne výrobky.
 
Držte vašu mačku ďalej od týchto výrobkov!
 
Ako vidíte, zoznam výrobkov, ktoré sa neodporúča dávať vašim mačkám, nie je vôbec krátky. Môžete si byť istí, že sa staráte o zdravie svojej mačky zodpovedne, ak sa spoľahnete na kvalitné krmivo pre mačky, ktoré vôbec nemusí byť drahé. Pozrite si, čo ponúka zoo obchod a vyberte si tú najlepšiu možnosť pre svojho domáceho miláčika.
 
Majte na pamäti, že pri menej toxických produktoch sa negatívne účinky ich podávania nemusia prejaviť okamžite, ale až po mesiacoch alebo rokoch. Vtedy už môžu byť škody spôsobené zlým kŕmením mačiek nevyvráteľné.
(11:00, i)
 
Diskusia
Pridať komentár