Bardejovčania dostali darček na Vianoce, dane a poplatky (aj za odpad) sa budú zvyšovať

12x
13. December 2015

Rokovalo mestské zastupiteľstvo

IMG_9050.JPG

Poslanci sa zišli vo štvrtok. Ilustračné foto

 

Vo štvrtok 10.12. sa zišlo mestské zastupiteľstvo, uskutočnilo sa ôsme zasadnutie, ktoré malo na programe osemnásť bodov.

Prvým bodom programu bola informácia hlavného kontrolóra o plnení uznesení Mestského zastupiteľstva v Bardejove. Druhým bodom bola správa o výsledkoch kontrol hlavného kontrolóra. V rozprave vystúpil poslanec Milan Pilip, ktorý sa vyjadril k správe kontrolóra o vykonaných kontrolách. Poslanec poďakoval za správu kontrolóra, ako podotkol, vypracovať takúto správu nie je jednoduché. 

Vyjadril sa k prvej časti správy a tou je kontrola nedokončených investícií. Zaujímalo ho, čo sa bude diať, keď mestské zastupiteľstvo zoberie na vedomie túto správu.  „Čo s tým ďalej? Zoberieme to  na vedomie a založí sa to do šuflíka. Tak to asi nie,“ zamyslel sa poslanec.  Na to mu odpovedal primátor Boris Hanuščak, že na takéto veci sa treba opýtať vopred a nesnažiť sa byť pred kamerami.

Následne prednosta mestského úradu Juraj Popjak odpovedal, ako sa po takejto správe postupuje ďalej.

Ďalšími bodmi programu bol návrh nájmu nehnuteľného majetku mesta a návrh nakladania s majetkom mesta.

 

http://ahoj.tv/firmy/detail/partners_modanakupovanie.html 

part(1).jpg

Reklama

 

Poslanci sa na zastupiteľstve zaoberali aj piatou zmenou programového rozpočtu mesta a zriadených rozpočtových organizácii na rok 2015.  V bode A sa hlasovalo o návrhu zmeny príspevku pre Bapos a v bode B o zmenu rozpočtu pre Mestské lesy.  Vedúci oddelenia ekonomiky Miloš Mikula prezradil:  „Presne pred rokom sme takto v zastupiteľstve prerokovávali už siedmu zmenu, aj to je jeden z ukazovateľov, ktorý hovorí o stabilnejšom roku 2015, prejavilo sa to hlavne v príjmovej oblasti ako stabilnejší rok.“ Poslanci hlasovali jednoznačne, zmenu schválili.

Vyššie dane a poplatky

Ďalším bodom programu bol návrh zmien a doplnkov VZN Mesta Bardejov o určení náležitosti miestnych daní.  Vedúci oddelenia daní a poplatkov Martin Nemec návrh uviedol. 

„Všetky zmeny sa týkajú úpravy sadzieb. V niektorých prípadoch to budú úpravy kozmetické, v niektorých prípadoch bude zvýšenie výraznejšie.  Najvýznamnejšia, čo sa týka príjmu do rozpočtu, je daň z nehnuteľností. Úprava sa bude týkať všetkých skupín nehnuteľností – pozemkov, stavieb a bytov. U pozemkov navrhujeme zvýšiť sadzbu u všetkých druhov s výnimkou lesných pozemkov a cieľom je aj zjednotiť sadzby ostatných druhov pozemkov na úroveň lesných pozemkov, ktorá bola o 15% vyššia.  Kým u trávnych porastoch ornej pôdy to zvýšenie bude na každých 1000 metrov doslova o niekoľko centov, u zastavaných pozemkov, nádvoriach a ostatných plochách to bude znamenať za každých 1000 metrov štvorcových zvýšenie o 4,64 eur.  Pri stavebných pozemkoch to bude navýšenie za každých 100 metrov štvorcových zvýšenie ročnej daňovej povinnosti o 2,50 eura viac,“ uviedol M. Nemec a pokračoval:

„Pri rodinných domoch zvyšujeme sadzbu na úroveň 0,23 eura na meter štvorcový v Bardejove a v mestských častiach Bardejovská Nová Ves a Dlhá Lúka je to 0,205 eur za meter štvorcový.“

Zvyšovať by sa mala aj sadzba dane z bytov na 0,23 eur na meter štvorcový.  Pri byte o výmere 75 metrov štvorcových to je  medziročné navýšenie o 90 centov.  Návrh počíta aj so zvýšením dane za nebytové priestory. V budúcom roku by sa rozpočet mal zvýšiť z príjmov za dane o 25 000 eur.  Zvýšená daň bude aj za psa. V bytoch z 33,20 eur na 34 eur, v rodinných domoch za 16,60 na 17 eur.  Vyššia bude aj daň za využívanie verejného priestranstva.  „Pri letných terasách a predajných zariadeniach pôjde o kozmetické zaokrúhlenie, trošku  výraznejšie navrhujeme zvýšiť sadzby pri prenosných garážach.  U plechových garáži z 280,32 eur na 350,40 eur. U gumotechtilných z 258,42 na 306,70 eur. Navrhujeme zvýšiť aj sadzbu pre držiteľov preukazov ZŤP zo 61,32 na 175,20,“ pokračoval vedúci. 

Plechové garáže v meste majú 60 majiteľov.  Do rozpravy sa neprihlásil žiaden poslanec, návrh bol schválený jednohlasne.

Viac aj za odpad

Ďalším bodom programu bol návrh zmien a doplnkov VZN Mesta Bardejov o určení náležitosti miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.  Navrhnuté boli dve zmeny.

„Prvou je úprava sadzby, ktorá sa týka právnických osôb a podnikateľov a týka sa to všetkých nádob okrem 1100 litrových kontajnerov.  Zvýšenie nie je výrazné, pri 110 litrových to bude ročné zvýšenie zo 74,36 eur na 80,08 eur. Druhou je zavedenie sadzby pre drobné odpady. Doteraz mal občan akoby predplatený aj odvoz drobného komunálneho odpadu, od 1.1. bude musieť občan sám tie drobné odpady odniesť na zberný dvor, kde za tento odpad zaplatí. Nevieme, ako to bude vyzerať v praxi, aj preto sme navrhli ten spodný limit 0,015 eur za kilogram. Tieto zmeny by sa mali v ďalšom roku prejaviť v navýšení rozpočtu o cca. 2500 eur,“ uviedol Nemec.  Ani k tomuto bodu poslanci námietky nemali a návrh bol schválený.

V ďalšom programe poslanci rozhodovali o návrhu o určení výšky dotácie na prevádzku a mzdy na dieťa a žiaka škôl a školských zariadení so sídlom na území mesta Bardejov, na programe bol aj Návrh zmien a doplnkov VZN mesta Bardejov o príspevkoch v školách a školských zariadeniach.  Nasledovali návrhy rozpočtov pre príspevkové organizácie mesta pre rok 2016 a návrh investičných plánov obchodných spoločností mesta pre rok 2016.

V závere sa diskutovalo o Návrhu zmien a doplnkov Zásad odmeňovania členov orgánov mesta Bardejov, orgánov Mestského zastupiteľstva v Bardejove a hlavného kontrolóra či Návrh na menovanie sekretára komisie školstva, telesnej kultúry a športu MsZ v Bardejove. K týmto témam sa vrátime v ďalších článkoch na spravodajskom webe ahojbardejov.sk

(14:05, r)

Reportáž z galaprogramu ZUŠ M. Vileca

http://ahoj.tv/clanok/zus_v_vileca_predviedla_predstavenie_po_ktorom_divaci_tlieskali_postojacky.html 


 

12366319_1106819546027096_6842759724891510124_n.jpg

Diskusia
Pridať komentár