Obnova Židovského suburbia v Bardejove pokračuje rekonštrukciou ďalšej budovy

2700x
28. Marec 2023
Z chátrajúceho komplexu sa stáva svetový unikát Židovského kultúrneho dedičstva
(Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
V januári 2023 sa v areáli Židovského suburbia v Bardejove začali stavebné práce na komplexnej obnove historického objektu Budovy zhromaždenia - Beth Hamidraš.
 
Budova je súčasťou Židovského suburbia, najvýznamnejšej stavebnej pamiatky židovského kultúrneho dedičstva v Bardejove, ktoré je zároveň súčasťou zápisu Bardejova do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
 
Stavebníkom je Fond Židovského Dedičstva v Bardejove n.o., miestna pobočka Výboru pre záchranu Bardejovského židovského dedičstva - The Bardejov Jewish Preservation Committee). Realizátorom stavebných prác je reštaurátorský ateliér akademického sochára Martina Kutného.
 
(Zdroj: FB Mesto Bardejov)  
 
Projekt je financovaný s finančnou podporou z Ministerstva kultúry SR a termínom ukončenia obnovy 30. decembra 2023. V stredu 22. marca sa na stavbe konal kontrolný deň, na ktorom sa zúčastnil aj predsedu Výboru pre záchranu Bardejovského židovského dedičstva Emil Fish a Giora Solar, architekt a čestný občana mesta Bardejov.
 
Zámerom využitia obnoveného objektu Budovy zhromaždenia je zriadenie muzeálnej expozície, ktorá bude reprezentovať bohaté židovské kultúrne a historické dedičstvo. Objekt je navrhnutý tak, aby jeho budúce užívanie bolo flexibilné a umožňovalo viacúčelové využitie vo forme reprezentatívneho priestoru pre spoločenské a kultúrne udalosti. 
 
(Zdroj: FB Mesto Bardejov)  
 
Dlhodobou prioritou Výboru pre záchranu Bardejovského židovského dedičstva je prepojenie všetkých stavieb areálu Židovského suburbia, otvorených plôch a sisediaceho Pamätníka holokaustu, ktorého realizáciu tiež inicioval Emil Fish, do kompaktnej zóny svetového kultúrneho dedičstva.
 
Tá bude po komplexnej obnove slúžiť pre potreby miestnej komunity a zároveň umožní prezentáciu židovského kultúrneho a historického dedičstva návštevníkom areálu a turistom.
(12:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár