Festival Bardejovského medu po prvýkrát v Bardejove

1521x
14. Máj 2023
Už 2. júna na Radničnom námestí 
 
Bardejovský med patrí k najchutnejším a nepochybne k najlepším na svete, čo potvrdzuje mnoho ocenení získaných každoročne na súťažiach v rámci celého sveta. Vďaka vzácnym ľuďom robí naše mesto ešte viac výnimočným a jedinečným.
 
Pochádza zo zemepisnej oblasti, ktorá je charakteristická súvislými porastmi jedlí a vlhkým a chladnejším podnebím. Všetky tieto ukazovatele vytvárajú vhodné podmienky voškám, ktoré sú hlavným producentom medovice. Vošky sa živia cicaním šťavy z vetvičiek jedlí, alebo listov iných stromov. Niektoré zložky, ktoré ich metabolizmus nedokáže zo šťavy spracovať, vylúčia v podobe sladkých kvapiek. Práve tieto kvapky sú hlavnou zložkou pri tvorbe medu so špecifickou chuťou a hustou konzistenciou, ktorý nielen výborne chutí, ale má aj preukázateľne pozitívne účinky na ľudské zdravie.
 
V spolupráci s Úradom priemyselného vlastníctva SR prešiel Bardejovský med zložitým zápisným procesom na národnej úrovni a následne bola žiadosť o zápis chráneného označenia pôvodu zaslaná Európskej komisii. Európska komisia žiadosť schválila a od 30.9.2022 patrí Bardejovský med do rodiny chránených označení pôvodu a zemepisných označení, vďaka čomu sa svojou kvalitou a špecifickosťou zaradil k takým produktom, akými sú napríklad syr Roquefort či vína zo svetoznámej oblasti Bordeaux. Získané označenie uľahčí producentom expanziu na zahraničné trhy a pre spotrebiteľov je zárukou kvality, ktorá sa v čase nemení.
 
Na oslavu tohto bardejovského unikátu sme sa rozhodli v tomto roku po prvýkrát zorganizovať 2. júna 2023 Festival Bardejovského medu. Hlavnými organizátormi sú Občianske združenie Bardejovský med a Mesto Bardejov. Súčasťou tohto celodňového podujatia budú rôzne aktivity pre malých aj veľkých.
 
 
Dopoludnie bude orientované pre detských návštevníkov a školy. V rámci animačných aktivít sa deti dozvedia zaujímavé informácie o mede a včelách, nebudú chýbať hry, súťaže ani ochutnávka medu. Popoludnie bude patriť slávnostnému otvoreniu prvého ročníka festivalu, ktoré prebehne za účasti zástupcov Úradu priemyselného vlastníctva SR. Až do večera bude následne pokračovať kultúrny program, na ktorom sa predstavia umelci z Bardejova. Pre návštevníkov budú k dispozícií stánky s rôznymi včelími produktmi, ale aj gastronomickými pochúťkami s medovou tematikou.
 
Veríme, že toto podujatie Bardejovčanov zaujme a Festival bardejovského medu sa stane každoročným podujatím, typickým pre náš región. A úplne jedinečným v rámci celého Slovenska. Novou tradíciou, ktorá zaujme obyvateľov z mesta a neskôr aj zo širokého okolia. Naši medári si to zaslúžia. Med je vzácny dar a tento dar si chceme spoločne uctiť a priblížiť všetkým, ktorí o to prejavia záujem. Francúzske vína sú jedinečné, svetovo známe, reprezentujú mnohé regióny a takým je pre nás bardejovský med. Tešíme sa na vás!
(13:39. M. Tribus)
Diskusia
Pridať komentár