Obnova Cesty slobody v Tatrách úspešne pokračuje

1484x
08. Jún 2023
Rekonštrukcia Cesty slobody napreduje, rozdeľuje ju 21 semaforov
 
(Zdroj: FB PSK) 

Približne 250 ľudí v súčasnosti pracuje na rozsiahlej rekonštrukcii Cesty slobody vo Vysokých Tatrách.

Na siedmich úsekoch vzniklo 35 pracovísk, dopravu tam riadi 21 semaforov. Počas kontrolného dňa na stavbe o tom tento týždeň informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Marcel Horváth. Opätovne potvrdil, že 80 percent prác na 43 kilometrovom úseku by malo byť ukončených ešte v tomto roku.

S prácami na ceste II/537 spájajúcej časti Vysokých Tatier od Podbanského po Tatranskú Kotlinu začali ešte vlani v júni, ide na ne približne 42 miliónov eur. Podľa predsedu PSK Milana Majerského boli počas doterajších stavebných prác odhalené viaceré priepusty, ktoré neboli zadefinované v projektovej dokumentácii.

 (Zdroj: FB PSK)
 
V tejto súvislosti poukázal na to, že od nakreslenia projektu po súčasnosť prešli tri roky. „Aj táto cesta do značnej miery degradovala. Stavebný dozor zaznamenal práce naviac a tie budú musieť byť zrealizované,“ skonštatoval. Podľa jeho slov sa však s jednotlivými firmami pracujúcimi na stavbe snažia vyjednať akceleračný posun, a teda, aby boli stavebné práce ukončené o niečo skôr.

Podľa Horvátha nedeklaroval žiaden zhotoviteľ významnejšie problémy, ktoré by mohli ovplyvniť lehotu výstavby. „Skôr padali odborné riešenia, ktoré dokážu zabezpečiť, že 80 percent prác na tejto rekonštrukcii bude už v tomto roku hotových,“ dodal. Reálne s celým projektom by chceli skončiť do letnej sezóny 2024. „Robíme všetko pre to, aby sme v tomto roku ukončili minimálne štyri úseky, a aby sa minimum presúvalo do budúceho roka,“ dodal riaditeľ projektu Jozef Fabián.

(Zdroj: FB PSK)  

Náročné leto však čaká podľa Majerského nielen stavebné firmy, ale aj turistov v Tatrách. Tí budú musieť zvládnuť nápory na semaforoch a s tým spojené možno dlhšie cestovanie vozidlami.

 Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák ale verí, že sezónu sa podarí zvládnuť. „Ak budú ľudia počúvať pokyny, o chvíľu sa budú voziť po novej kvalitnej ceste. Tieto veci musíme strpieť a pevne verím, že všetky termíny sa podarí dodržať,“ poznamenal.
 
(Zdroj: FB PSK)  

Projekt financuje Prešovský samosprávny kraj z Integrovaného regionálneho operačného programu. Práce sa týkajú úsekov Podbanské – Pavúčia dolina, Tatranské Matliare – križovatka s cestou I/66, Pavúčia dolina – križovatka s cestou II/538, križovatka s cestou II/538 – Batizovský potok, Batizovský potok – Starý Smokovec a Starý Smokovec – Tatranské Matliare.

Ďalšou časťou sú práce na mostoch a oporných múroch. Cieľom je zlepšenie stavebno-technického stavu cestnej siete s dopadom na zlepšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Rekonštrukcia zahŕňa okrem úpravy vozovky aj opravu 26 mostov, vybudovanie štyroch odpočívadiel, jednej poloestakády, oporných a zárubných múrov.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár