Najlepším stredoškolským časopisom kraja je po piatykrát Gymoš z Bardejova

1722x
08. Jún 2023
Najlepším stredoškolským časopisom v Prešovskom kraji sa tretíkrát po sebe stal časopis Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove Gymoš
(Zdroj: FB Gymoš) 
 
Celkovo si v 9. ročníku súťaže stredoškolských časopisov pripísal už piate víťazstvo.
 
Triumfoval pred časopisom Life IN THE Academy Súkromného gymnázia v Poprade, ktorý skončil v minulom roku o priečku nižšie. Na treťom mieste sa v tomto roku umiestnil časopis Dubkáčik, ktorý vydáva SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. Pre tento časopis ide o premiéru medzi tromi najlepšími stredoškolskými časopismi.
 
Vyhlásenie výsledkov súťaže organizovanej Prešovským samosprávnym krajom (PSK) v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove sa konalo dnes v priestoroch Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove.
 
(Zdroj: FB Gymoš)  
 
Porota aj v tomto roku vyhodnotila skokana roka, ktorým sa stal časopis Internátna Pavučina Strednej odbornej škole zo Svitu. Objavom roka je časopis Silvum z SOŠ Lesnícka Prešov. Najlepšiu titulku má časopis Elán Strednej odbornej školy podnikania a služieb Lipany.
 
Za kreativitu ocenila porota časopis Noise Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša zo Starej Ľubovne a najlepší vizuál mal časopis Fonendoskop zo Strednej zdravotníckej školy Poprad. Mimoriadnu cenu poroty získalo Gymnázium sv. Košických mučeníkov za časopis Qua Vadis. Cenu RO SSN Prešov dostal časopis Nulák z SOŠ elektrotechnická Poprad. Ocenené redakčné tímy získali finančný príspevok pre redakciu, vecné ceny, diplomy, ale aj rady od skúsených novinárov.
 
 
Do súťaže sa mohli prihlásiť študentské diela zo všetkých typov stredných škôl v Prešovskom kraji, a to v printovej i elektronickej podobe. V tomto ročníku prišlo organizátorom 20 časopisov, nesúťažne sa zapojil aj jeden časopis z Košického kraja. Poradie ocenených určila porota zložená zo skúsených novinárov.
 
(Zdroj: FB Gymoš)  
 
„Prišlo nám 15 printových a šesť online časopisov, ktorých úroveň z roka na rok stúpa. Deti sú veľmi kreatívne a každý rok vymýšľajú nové rubriky. Všetky časopisy veľmi trefne prepájajú život školy so životom v meste, v ktorom sa škola nachádza. Ocenila by som najmä angažovanosť aj vo veľkých spoločenských témach, keďže sa nevyhýbajú ani témam ako vojnový konflikt či zdravotníckym záležitostiam,“ zhodnotila za porotu jej členka Daša Jeleňová z PSK.
 
Ako uviedla zástupkyňa víťazného časopisu Gymoš Alexandra Voľanská, vo svojom časopise sa okrem školských tém venujú napríklad histórii, filmu, ale aj úspechom bývalých študentov. Pripravujú tiež rôzne ankety a interview.
 
„Snažíme sa, aby si každý našiel niečo, čo ho bude baviť,“ uviedla Voľanská, ktorú spolu s ďalšími členmi redakcie piate víťazstvo v súťaži potešilo. „Snažíme sa, aby náš časopis bol čo najlepší. Ja aj moji spolužiaci i učitelia do toho dávame maximum a verím, že budeme vo víťazstvách pokračovať aj v ďalších ročníkoch,“ dodala.
(15:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár