VIDEO | Deň Ukrajiny na Základnej škole pod Vinbargom v Bardejove

1700x
11. Júl 2023
Na Základnej škole Pod Vinbargom zorganizovali Deň Ukrajiny
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na Základnej škole s materskou školou Pod Vinbargom študuje aktuálne 23 žiakov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny, najviac spomedzi všetkých Bardejovských škôl.
 
V Bardejove zorganizovali na škole Deň Ukrajiny venovaný deťom, ktoré túto školu už viac ako rok navštevuj.
 
„Prví rodičia s deťmi prišli k nám v apríli  2022, možno mesiac po vojne. Boli to ťažké osudy pretože niektoré prišli len s jednou igelitkou, nemali absolútne nič. Deň Ukrajiny som prijala lebo deti mohli ukázať čo sa naučili už po Slovensky za tento rok. Celkom pekne im to ide a tie mamičky z obrovskej vďaky napiekli pohostenie, aby aj naše deti ochutnali ich a naopak,“ povedala Milena Kravcová, riaditeľka Základnej školy s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove.
 
Odovzdávanie osvedčenia (Zdroj: Ahoj. TV)
 
Ukrajinskí žiaci si v spolupráci so svojimi slovenskými učiteľkami a učiteľmi pripravili zaujímavý kultúrny program. Pozvaným hosťom, rodičom a učiteľom odprezentovali mestá z ktorých pochádzajú a kde pred vojnou chodili do školy, spievali ukrajinské piesne a recitovali ukrajinské básne. V závere všetci spoločne zaspievali známu ukrajinskú národnú pieseň Červená kalina. Žiaci si potom z rúk riaditeľky školy Mileny Kravcovej prevzali osvedčenia o absolvovaní kurzu Slovenského jazyka.
 
Po oficiálnej časti už boli pripravené ukrajinské a slovenské jedlá, ktoré nachystali mamičky ukrajinských žiakov a ich učiteľky.
 
„Naše pocity sú z toho veľmi dobré a veríme, že sú dobré pocity aj ľudí, ktorí to videli. Hlavne, že tie deti, ktoré sme tu mohli odprezentovať ukázali, že majú talent aj keď to majú ťažké. Všetky tie deti sú našimi žiakmi a učíme ich na prvom a druhom stupni,“ vyjadrila sa učiteľka Základnej školy s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove Martina Glovňová. 
(8:40, red.)
Diskusia
Pridať komentár