V Dlhej Lúke slávnostne otvorili staronový most

653x
04. Júl 2018
V prímestskej časti Dlhá Lúka v stredu 4. júla 2018 slávnostne otvorili novozrekonštruovaný jednosmerný most ponad rieku Kamenec. Vynovením prešlo aj okolie nového mosta. Nové sú aj inžinierske siete.
 
Cestný most sa nachádza na mestskej komunikácii v mestskej časti Dlhá Lúka na vodnom toku rieky Kamenec. K jeho poškodeniu prišlo pri povodniach, ktoré mesto postihli v rokoch 2001, 2006 a 2008.
 
V roku 2001 prišlo k poškodeniu telesa mosta a preto mesto zabezpečilo nevyhnutné opravy tak, že most bol opäť prevádzkyschopný. Nasledujúce povodne spôsobili opakované škody a narušenie technického stavu, a to predovšetkým nosného stredového piliera.
 
Povodeň v roku 2010 poškodila konštrukciu mosta, mostovky a stredový pilier v takom rozsahu, že po statickom posúdení bolo nutné most uzavrieť. Z odborného stavebno-technického posúdenia vyplynulo, že most bol hodnotený stavebným stavom – havarijný a poškodenie dosiahlo takú mieru, ktorej odstránenie nebolo možné opravou ani rekonštrukciou a bolo nevyhnutné most zbúrať a potrebné cestné prepojenie cez rieku Kamenec zabezpečiť výstavbou nového mosta.
 
V júni 2017 vtedajší premiér Slovenska Robert Fico počas výjazdového rokovania v Bardejove schválil tristo tisíc eur na vybudovanie nového mosta.
 
„Pre mňa sú tieto momenty veľkým potešením. Vždy, keď prídeme na takéto miesto, tak človek zažíva radosť z práce. Reálne vidí výsledky svojich rozhodnutí. A to teší každého a to je jedno, akú prácu vykonáva. Končí sa to trápenie po 17 rokoch. Trošku dlho to trvalo a niektorí ste z okna stále museli na ten most pozerať. Ale máte primátora, ktorý keď sa do niečoho zahryzne, tak to tak rýchlo nepustí. A on ten tlak na vládu vytváral zodpovedný a pri každej príležitosti sa snaží niečo pre Bardejov vybojovať. Aj dnes vybojoval 800 tisíc eur na dobudovanie športového areálu a plavárne. A takto bojoval aj o peniaze pre tento most,“ uviedol premiér Peter Pellegrini.