V Bardejove si pripomenuli 74. výročie skončenia 2. svetovej vojny

1016x
07. Máj 2019
V Bardejove si v utorok, 7. mája 2019, pripomenuli 74. výročie skončenia druhej svetovej vojny. Organizátormi sa stal Okresný úrad Bardejov, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov OBLV Bardejov a Mesto Bardejov.
 
Pri Pamätníku Vďaky na Námestí SNP sa zišlo viacero delegácii, ktoré položili veniec na pamiatku obetí počas druhej svetovej vojny.
 
Jednotlivé delegácie kládli vence, nasledovala slávnostná báseň i prejav a pozdravné posolstvá prítomných hostí.
 
Druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva, ktorý stál život asi 45 až 60 miliónov ľudí. Boje prebiehali v Európe, Ázii a Afrike a zúčastňovali sa na nich muži i ženy aj z oboch ďalších obývaných kontinentov: Ameriky a Austrálie.
 
Počas šiestich rokov trvania zomreli desiatky miliónov civilistov, milióny príslušníkov ozbrojených síl, boli zničené celé mestá a spôsobené nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva.
 
Ich bezprostrednými príčinami bolo napätie vyvolané chybne koncipovanou Versaillskou zmluvou, Veľká hospodárska kríza na prelome 20. a 30. rokov, ktorá kriticky oslabila všetky štáty a ich vlády ako aj slabosť Spoločnosti národov a mocností, ktoré mali udržovať svetový mier a dohliadať na dodržovanie versaillského systému, čo v Nemecku umožnilo vzostup nacistického režimu pod vedením Adolfa Hitlera a jeho stúpencov.