Na Horský beh sa odhodlalo 67 účastníkov

1104x
17. Máj 2019
V prvú májovú sobotu sa v Bardejovských Kúpeľoch uskutočnil prvý ročník Horského behu Bardejov. Zorganizovalo ho občianske združenie BarRan, v záujme propagácie športov v prírode a podpory pohybu bez ohľadu na vek. Akcia pozostávala z dvoch behov v teréne a detských súťaží.
 
Na štart Kúpeľnej sedmičky sa postavilo 35 bežcov a bežkýň vrátane nordic walking kategórie. Najrýchlejšími boli Martina Stašová z Porúbky a Poliak Marcin Wielosik. Ten ako jediný odbehol 7-kilometrovú trať pod 30 minút a zvíťazil s nemalým náskokom niekoľkých minút.
 
Na náročnejší Krosový polmaratón, s parametrami 22km a 1000+ výškových metrov, sa odhodlalo 67 účastníkov. Trať bola členitá a na niektorých úsekoch blatistá, no viedla cez pekné miesta, vrátane Zborovského hradu a vrcholu Stebníckej Magury.
 
Najrýchlejším bol podľa očakávaní výborný bežec Michal Lami z Košíc. Viedol od štartu a zvíťazil s 5-minútovým náskokom v čase 1:53:30. Na stupeň víťazov vystúpili aj Peter Gutt a Branislav Kmec. Medzi ženami to najrýchlejšie šliapalo Tonke Kožuškovej, trať zvládla za 2:23:21. Za ňou skončili Iveta Urbanová a Katarína Dancáková.
 
Na svoje si prišli aj najmladší. I napriek nie najlepšiemu počasiu a mrholeniu, prišlo do Kúpeľov 60 detí. Tu zabehli svoje trate v dĺžke od 50 do 1000 metrov, v závislosti od vekovej kategórie. Každý z detských účastníkov dostal svoju medailu, bez ohľadu na miesto na akom skončili, lebo vieme, že sa snažili všetky deti rovnako.
Ak deti bežecký pretek nevyžmýkal, tak sa mohli ešte vyšantiť na skákacom hrade, ktorý pre nich pripravilo o. z. M21.
 
Akciu sme uskutočnili najmä vďaka podpore zo strany Bardejovských Kúpeľov a Komunitnej nadácie Bardejov, ale aj viacerých firiem a sponzorov, ktorí poskytli svoje produkty pre účastníkov do štartových balíčkov, cien pre najlepších bežcov, alebo inak podporili zdarný priebeh celej akcie.
 
Veľká vďaka patrí aj dobrovoľníkom, ktorí pomáhali s organizáciou preteku, na občerstvovačkách, pri súťažiach detí a ďalších dôležitých úlohách.
 
 
Keďže odozvy účastníkov boli vo veľkej miere pozitívne, neostáva nám nič iné, ako o rok zorganizovať túto akciu znova. Veríme, že ešte lepšie a s ešte väčšou účasťou bežcov zo širokého okolia.