Kačur v Bardejove

1561x
21. Február 2020
V piatok, 21.2.2020, sa na Radničnom námestí v Bardejove po dvanásty krát uskutočnilo už tradičné podujatie Vivodzeňe kačura. Reportáž z podujatia nájdete na našom youtube kanáli.
 
Na námestí sa tak ako každý rok prezentovali folklórne skupiny z regiónu, nechýbal detský kačurik, klopanie na mestskú bránu či ukážka zabíjačky.
 
„Tento zvyk je na Slovensku ojedinelý, máme ho iba u nás v regióne. Kačur bol mládenec, ktorý vedel zabávať celú chasu, celé mesto a každý rok sa volil nový kačur. Tento kačur s tou chasou veselou prišiel k richtárovi a klopal na bránu a pýtal povolenie o zábavu, ktorá sa konala v rámci posledných fašiangov, takže tento regionálny zvyk sa prechoval až dodnes a my už máme v poradí dvanásty ročník vivodzeňe kačura,“ prezradil Martin Choma z oddelenia kultúry.
 
V rámci detského kačurika, napriek nepriaznivému počasiu, prišli na námestie deti z materských škôlok, kde ich folklóristi učili kačurovský tanec. Na tomto ročníku bola pripravená aj ochutnávka symbolickej klobásy.
 
„Tento rok okrem toho, že nám padá sneh, máme pred našim pódiom dvadsať metrovú klobásku, ktorá nám priblíži dvadsiate výročie vstupu do UNESCO. Pevne verím, že si Bardejovčania na nej pochutia, lebo ju pripravila agro farma Busov, ktorá s nami spolupracuje pri týchto pochutinách, ktoré dnes majú možnosť naši občania ochutnať,“ dodal Choma.
 
Vo všeobecnosti sú fašiangy časom samého vtipu, veselosti a zábavy. Fašiangový čas sa počíta obyčajne od 6. januára do Popolcovej stredy.