V Bardejove vyrastajú nádejné futbalistky

761x
21. August 2020
V prvom kole prvej futbalovej ligy žiačok privítali mladé Bardejovčanky súperky z Košíc. Aj keď hostky boli pred zápasov favoritkami, domáce mladé hráčky sa nezľakli a dokázali napokon remizovať.
 
Ako už bolo viackrát spomínané aj pred samotným duelom, dievčatá v kategórii WU15 nastupujú s nižšou kategóriou (WU13, najmä ročníky 2008 a 2009). V tomto dueli nastúpili aj bez skúsenejších dievčat, pretože všetky staršie opory tímu už nastupujú v kategórii dorasteniek. Dievčatá bojovali a snažili sa tvoriť do poslednej minúty, napriek vekovému rozdielu súperiek.
 
„Prvý polčas nás súper tlačil, vyvíjal veľký tlak, mal viacero šancí a naše dievčatá sa ,,hľadali" na ihrisku. Výbornú prácu však odviedli dievčatá v obrane, pretože súperovi sa podarilo skórovať iba raz a to hneď na začiatku prvého polčasu. Podobne aj po zisku lopty, naše obrankyne snažili riešiť herné situácie konštruktívne a nedošlo ku zbytočnému odkopávaniu lopty,“ uviedla po zápase trénerka dievčat Katarína Chovancová.
 
Problémy nastali pri prechode z obrannej do útočnej fázy. Tu musia byť v Partizáne trpezliví, pretože malé dievčatá ešte musia prirodzene nabrať viac fyzickosti a rýchlosti.
 
„V druhom polčase sme spravili menšie zmeny v zostave, súper naďalej vyvíjal tlak, vytváral šance, no čím ďalej, tým viac šancí sme si vytvorili aj my. Z niekoľkých pokusov sme v závere aj vyrovnali. Mohli sme hrať tzv. „kopanú", a dostať sa tak do viacerých šancí od začiatku. My sme však prísne preferovali (aj budeme preferovať) to, aby sa dievčatá snažili častejšie čo najefektívnejšie riešiť čo najviac herných situácii a pod tlakom. A to aj napriek tomu, že mnohé riešenia z nich neskončili (neskončia) hneď úspešne,“ pokračovala trénerka.
 
Do zápasu zasiahli aj tri skúsené dievčatá, ktoré sú v Bardejove na striedavom štarte z Vranova nad Topľou. Tie boli veľkou pomocou a oporou pre Bardejovčanky, najmä pri spomínanom prechode z obrannej do útočnej fázy hry.
 
„Do konca augusta budeme pokračovať podľa možností dvojfázovými tréningami, ktorých cieľom je spoločný teambuilding - navzájom sa spoznávať a spoločne rozprávať, rozoberať naše tréningy a zápasy adekvátne k ich veku a skúsenostiam. Takto máme väčší priestor venovať sa dievčatám najmä po osobnostnej stránke, aby získali správne návyky a hodnoty aj mimo ihriska, nehovoriac o plnení si povinností a rešpektovaní pravidiel od mala,“ dodala K. Chovancová.
 
Od septembra je naplánované na každý týždeň (okrem tréningových jednotiek) aj jeden zápas proti chlapcom, rôznymi súpermi a s herným systémom adekvátnym ku veku a skúsenostiam dievčat (systém, ktorý vychádza z počtu hráčov 6+1, 8+1). V zime budú dievčatá opäť zapojené do CFT SaganSport ligy.