Bardejovský rodák František Miháľ vystavuje

598x
04. September 2020
Oddelenie kultúry v Bardejove znovu hostilo milovníkov výtvarného umenia. Prvý septembrový týždeň patril otvoreniu vernisáže autorskej výstavy Františka Miháľa pod názvom Jaskyne a krajina v obrazoch. Pán Miháľ je bardejovským rodákom, v súčasnosti žije v Poprade a zastáva funkciu geológa. Postupné prelínanie dvoch koníčkov tak vyústilo do prvých obrazov z jaskyniarskeho prostredia.
 
„Tým, že som robil v národnom parku, tak je tu veľa záberov práve z neho. Napríklad v poslednej dobe som objavil práve také staré korytá rieky Poprad. Je to blízko cyklotrasy, takže sadnem na bicykel a som na mieste. V jari tam boli veľmi pekné zábery. Blízko sú aj Tatry, veľmi rád chodím do Javoriny. Napríklad ten Muráň, to je niečo nádherné,“ uviedol autor výstavy František Miháľ.
 
František Miháľ patrí k amatérskym maliarom. V jeho práci dominujú tri základné techniky, a to akvarel, pastel a akryl. Obrazy hrajú farbami, najradšej zobrazuje jarné, jesenné a zimné obdobie.
 
„Bolo to také zvláštne, pretože máloktorý tvorca pretavil svoje zamestnanie do obrazov. Pre mňa bola táto výstava preto výnimočná. Je to taký nový pohľad na to, ako sa dá zamestnanie spojiť s umeleckou činnosťou ako je maľovanie,“ doplnil vedúci Oddelenia kultúry Martin Choma.
 
Oddelenie kultúry v Bardejove plánovalo tento rok aj viaceré podujatia na medzinárodnej úrovni, ktoré však museli byť z dôvodu pandémie zrušené. Organizovanie takýchto výstav je malým krôčikom k naštartovaniu kultúrneho diania v meste. Kompetentní veria, že v budúcom roku budú môcť pripravované akcie rozbehnúť naplno.