VIDEO | V kúpeľnom skanzene sa zišli poľskí aj slovenskí remeselníci

1496x
24. Júl 2023
Šarišské múzeum zorganizovalo v kúpeľnom skanzene medzinárodný remeselný trh
 
 
V kúpeľnom skanzene sa zišli poľskí aj domáci remeselníci, múzeá v Bardejove a Krosne budú spolupracovať intenzívnejšie.
 
Šarišské múzeum v Bardejove v spolupráci s Múzeom remesiel v poľskom Krosne zorganizovalo vo svojej Expozícii ľudovej architektúry v skanzene v Bardejovských kúpeľoch medzinárodný Remeselný trh. Tradičné ľudové aj mestské remeslá tu prezentovali poľskí aj domáci remeselníci zo susedných prihraničných krajov.
 
 
(Zdroj: AHOJ TV) 
 
„Prišli sme vám tu ukázať rôzne remeslá. Ja tu práve pracujem na takejto plastike, ktorá sa neskôr môže odliať zo sadry a použiť ako architektonický prvok," popisuje svoju tvorbu Magdalena Długosz, konzervátorka z Múza remesla v poľskom Krosne.
 
„Momentálne tu predvádzam čo sa dá na hrnčiarskom kruhu. Vázičky, mištičky, také jednoduchšie veci. A sem tam zavolám aj záujemcov, aby si to vyskúšali. Aby ste sa dnes takýmto remeslom uživili, treba sa otáčať, pre mňa je to dnes už záľuba aj zamestnanie v jednom," hovorí hrnčiar Ján Kolbasa z Osikova pri Bardejove.
 
„Predvádzam tu Solivarskú čipku, pravú Soľnobanskú, ktorú robím už 50 rokov. Základ je stále ten istý, potom už ide len o vzory. Tak napríklad pre Soľnú baňu sú charakteristické takzvané jablučkove hrušečky, čo robil ešte naše staré mamy," ukazuje pravú Soľnobanskú čipku Eva Miklošová, čipkárka zo Solivaru.
 
Návštevníci sa po celý deň mohli tešiť nielen na ukážky a výrobky remesiel, ktoré si mohli tiež prakticky vyskúšať, ale aj na bohatý kultúrny a hudobný program či chutné tradičné špeciality.
 
 
(Zdroj: AHOJ TV)  
 
„Ja som rezbár. Prišiel som som sem svojou dielničkou a s nejakými prácami, vyrezávanými sovami, práve teraz vyrezávam vlka. Tu máme hlavné rezbárske náradie, dláto a kladivo, dláto je nebezpečné, pretože je veľmi ostré. Počasie je perfektné, miesto jedinečné, takže super, sme veľmi spokojní," hovorí rezbár Paweł Leszega z Múzea remesla v Krosne.
 
„My tu máme takzvané „prožaky“, vyrobila ich lokálna pekáreň v Krosne. U nás na Podkarpatí a v okolí Krosna sú veľmi obľúbeným, tradičným jedlom. Pripravujú sa z múky, sódy, kyslého mlieka a soli ale bez vody. Myslím, že u vás na Slovensku máte podobné placky či posúchy, ktoré sa nazývajú „sódovníky“ alebo tak nejako," predvádza chutnú špecialitku jeho kolegyňa z múzea, Magdalena Czelna-Mikosz.
 
(Zdroj: AHOJ TV)  
 
Remeselný trh v skanzene úspešne odštartoval aj začiatok cezhraničnej spolupráce Šarišského múzea v Bardejove a Múzea remesiel v Krosne v rámci poľsko-slovenského programu Európskej únie Interreg. Reálna spolupráca v rámci ktorej by mala prejsť obnovou aj ľudová architektúra v kúpeľnom skanzene, by mala začať už v budúcom roku.
 
„Tento rok sme naviazali spoluprácu s riaditeľom Šarišského múzea v Bardejove, pretože budeme realizovať spoločný cezhraničný projekt. Chceme vytvoriť kultúrny most, ktorý bude prepájať naše dva kraje a ktorý bude hovoriť o našej spoločnej tradícii," vysvetľuje riaditeľka Múzea remesla v Krosne Marta Rymar.
 
(Zdroj: AHOJ TV)  
 
„Dnešný deň je taký prvý dobrý začiatok podpísania našej partnerskej zmluvy. Dnes sme vám prišli odprezentovať a ukázať časť nášho mestského remesla z Krosna a tiež spoznať vašu tradíciu, ktorá je veľmi pekne zhromaždená aj tu v tomto krásnom skanzene," dodáva riaditeľka.
 
„Dnes tu mali návštevníci možnosť vidieť tradičné aj menej tradičné remeslá a remeselníkov, niektorí z nich tu svoje výrobky priamo vyrobili aj predávali. Bola to taká slovensko-poľská spleť umenia, remesiel a kultúry a my sa veľmi tešíme aj z obnovenej cezhraničnej spolupráce a zo spájania našich prihraničných regiónov,“ hovorí riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove Peter Harčár.
(13:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár