GALÉRIA | V Spišskej Novej Vsi otvorili nové gastroenterologické centrum

1257x
12. September 2023
V nemocnici v Spišskej Novej Vsi otvorili nové gastroenterologické centrum
(Zdroj: FB KSK) 
 
Väčší počet vyšetrených pacientov sľubuje nemocnica v Spišskej Novej Vsi po otvorení nového gastroenterologického centra.
 
Na jeho realizáciu išlo 370-tisíc eur, vybavené je modernou medicínskou technikou a priestormi. Podľa riaditeľky nemocnice Renáty Šulákovej ešte v roku 2015 realizoval gastroenterologické a endoskopické výkony v regióne len jeden lekár. Otvorenie nového pracoviska v nemocnici je reakciou na nárast počtu výkonov, ale aj pacientov s gastroenterologickými diagnózami alebo problémami.

Nové centrum umožní vykonať až o 80 percent viac endoskopických výkonov. „V nemocnici sme gastroskopické ani kolonoskopické vyšetrenia nevykonávali a s pribúdajúcimi pacientmi, ktorí mali gastroenterologické problémy, sme cítili potrebu pokryť aj tento druh zdravotnej starostlivosti. Začínali sme s jedným lekárom a sestrou v malom priestore bývalej rádiodiagnostiky,“ vysvetlila riaditeľka nemocnice. 
 
POZRITE SI NOVÉ GASTROENTEROLOGICKÉ CENTRUM V SPIŠSKEJ NOVEJ VSI
 
Ročne však začal počet výkonov pribúdať. Len v minulom roku pritom realizovali 905 gastroskopií a 759 kolonoskopických vyšetrení. „Každý rok pribúda stále viac pacientov s gastroenterologickými diagnózami alebo problémami. Slovensko sa dokonca, žiaľ, dlhodobo drží na prvých miestach rebríčka medzi svetovými krajinami s najčastejšie diagnostikovaným kolorektálnym karcinómom,“ upozornila na súčasnú situáciu vedúca lekárka gastroenterologického centra Lýdia Varmega. 
 
(Zdroj: FB KSK)
S prácami na novom centre začali vlani v novembri, pričom prvého pacienta v nových priestoroch vyšetrili v auguste tohto roka. Nové pracovisko tvorí recepcia, čakáreň, dve ambulancie, miestnosť pre gastroskopie, miestnosť pre kolonoskopie, dospávacia miestnosť i miestnosť pre ultrasonografiu a obslužné miestnosti. Zázemie je vybavené modernou medicínskou technikou a priestormi, v ktorých sa bezpečnejšie dokážu v rovnakom čase postarať o viac pacientov. 
(10:25, red.) 
Diskusia
Pridať komentár