V Košiciach odštartuje 67. ročník cyklistických pretekov Okolo Slovenska

1522x
12. September 2023
V Košiciach v stredu odštartuje 67. ročník medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska
(Zdroj: okoloslovenska.com) 
 
Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová, slávnostný štart pretekov bude 13. septembra o 10:15 na Hlavnej ulici.
 
V súvislosti s presunom cyklistov polícia upozorňuje vodičov, že cyklistický pelotón bude jazdiť za plnej premávky a po hlavných cestných ťahoch. „Cyklistov bude na začiatku aj konci sprievodu sprevádzať policajné vozidlo, prípadne motocykel, spolu s vozidlami organizátorov," uviedla policajná hovorkyňa.
 
Dodala tiež, že polícia bude, s cieľom predísť nehodám a zaistiť plynulý prejazd cyklistov, uzatvárať len na nevyhnutne potrebný čas a len počas prejazdu pelotónu, križovatky, kruhové objazdy či neprehľadné cestné úseky. Rovnako bude dohliadať aj na prechody pre chodcov, aby predišla vstupu chodcov na súťažnú trať a prípadnej kolízii.
 
(Zdroj: okoloslovenska.com)  
 
„Policajný zbor preto apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby boli na cestách ohľaduplní, rešpektovali pokyny príslušníkov Policajného zboru a nevyhnutne potrebný čas strpeli opatrenia, ktoré si vyžaduje bezpečnosť pretekárov," uviedla Ivanová. Obrátila sa tiež na verejnosť, ktorá bude popri trati povzbudzovať pretekárov aby „cyklistom nevstupovali do jazdnej dráhy, neprebehovali z jednej strany cesty na druhú, nevhadzovali predmety do jazdnej dráhy a zdržiavali sa iba na vopred určených a ohraničených miestach". Dodala, že je to v záujme cyklistov i samotných divákov.
 

Z Hlavnej ulice v Košiciach sa cyklisti budú presúvať cez Mojmírovú, Štúrovú a Palackého ulicu a Sečovskú cestu. „Zo Sečovskej cesty prejdú do okresu Košice okolie, a ich trasa povedie cez obce Sady nad Torysou – Olšovany – Nižný Čaj – Bohdanovce – Slanec – Slanské Nové Mesto," uviedla Ivanová. Krátko po 11:00 by mali cyklisti prechádzať cez okres Trebišov, a to po ceste II/552 v smere od obce Zemplínska Teplica, smerom na Veľké Ozorovce a Malé Ozorovce, a potom do mesta Sečovce.

(Zdroj: okoloslovenska.com)  
 
„Ďalej ich trasa bude pokračovať na obec Veľký Ruskov do mesta Trebišov, a potom sa po štátnej ceste I/79 presunú smerom na obec Veľaty, a ďalej na obce Michaľany, Kazimír, Kuzmice, Brezina, Slivník," informovala policajná hovorkyňa. Krátko po 12:20 by mali opustiť okres Trebišov a prejsť do okresu Košice-okolie. „Cyklistický pelotón tak stretnete na trase Kalša – Slanské Nové Mesto – Slanec – Bohdanovce – Ruskov – Ďurkov – Bidovce – Herľany – Rankovce – Kecerovce – Čižatice – Rozhanovce – Budimír – Družstevná pri Hornáde – Kostoľany nad Hornádom," dodáva Ivanová.
 
Do okresu Košice by sa mal cyklistický pelotón presunúť opäť po 14:00. „Tu sa po trase ulíc Národná trieda – Protifašistických bojovníkov – Rooseveltova – Mojmírova – Štúrova – Rastislavova – Gemerská – Alejová – Trieda SNP – Watsonova – Hlinková – Národná trieda - Protifašistických bojovníkov – Rooseveltova dostanú až na Hlavnú ulicu, kde bude cieľ pre prvý súťažný deň," informuje Ivanová.
 
(Zdroj: okoloslovenska.com)  

V rámci druhého súťažného dňa bude možné cyklistov povzbudiť v okrese Spišská nová Ves, kadiaľ budú prechádzať päťkilometrovým úsekom. V spišskonovoveskom okrese by sa mali nachádzať vo štvrtok 14. septembra približne po 11:45.

„Prichádzať budú z Prešovského kraja po ceste I/18 pod Spišským Hradom a budú prechádzať cez obce Hodkovce a Žehra, potom odbočia doprava na cestu II/547 a ich trasa povedie cez osadu Dobrá Vôľa. Po nej opustia o 12.30 hodine okres Spišská Nová Ves a budú pokračovať v smere do mesta Spišské Podhradie," priblížila Ivanová trasu.
(10:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár