V Košiciach sa zavádza nový systém parkovania, ktorý má odľahčiť centrum mesta od áut

1662x
14. November 2023
 Košičanov čaká nový systém parkovania
 Pozor na zmenu parkovania (Zdroj: Košice - Mesto Košice)
 
Nový systém parkovania má za úlohu predovšetkým odľahčiť centrum mesta od áut, zvýšiť tak komfort obyvateľov a najmä zvýhodniť Košičanov pri parkovaní v meste. Toto chce mesto docieliť vďaka bonusovej karte.
 
Obyvatelia s trvalým pobytom na území mesta Košice budú mať vďaka nej zníženú základnú sadzbu parkovacieho lístka až o 25%. Ak k tomu prirátajú ďalšiu zľavu 10 % za použitie mobilnej aplikácie, Košičania majú nárok až na 35% zľavu oproti plnej cene parkovného. 
 
 Ilustračné foto
 
Čo sa vlastne mení 
 
Bonusová karta
Košice aktualizujú celý systém parkovania, vrátane cien a lokalít. Nemenil sa prakticky už 9 rokov (a v niektorých prípadoch dokonca 15 rokov). Najvýznamnejšou zmenou je zavedenie bonusovej karty pre Košičanov a výhody vyplývajúce z platby cez mobilnú aplikáciu.
 
Rezidenti
Zmenou prechádza aj rezidentské parkovanie. Opäť sú v popredí záujmu Košičania a Košičanky s trvalým pobytom v príslušnej lokalite. Cena prvej rezidentskej karty ostáva nezmenená (20 € v rezidentskej lokalite, 35 € v centrálnej mestskej zóne).
 
Abonenti
Ostatní obyvatelia budú pri dlhodobom parkovaní spadať do kategórie „abonent“ (s vyššou cenovou reguláciou).
Rezidentská a abonentná parkovacia karta umožnia jej držiteľovi parkovanie v príslušnej lokalite v zvýhodnenej cene, bez nutnosti denného kupovania parkovacieho lístka.
(9:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár