VIDEO | Šarišské múzeum sprístupnilo zreštaurovaný obraz Umučenie Krista

1144x
28. Marec 2024
V bazilike vystavili zreštaurovaný obraz Umučenie Krista
 Pozrite si našu videoreportáž 
 
Zreštaurovaný obraz Ukrižovanie zo zbierok Šarišského múzea skrýva vzácne posolstvo.
 
„Je to braz zo zbierok nášho Šarišského múzea. Dlhé roky bol uložený v našich depozitároch. Pravdepodobne pochádza z františkánskeho kláštora. Reštaurátor patrí veľká vďaka, že v priebehu troch týždňov tento zanedbaný obraz, na ktorom bolo vidno iba hrubé kontúry, hrubé rysy, odstránili od nánosov a od všetkej špiny, ktorá prekrývala tú nádhernú maľbu a dali to do tejto podoby. Vieme, že je to práca 19. storočia, ale autora ešte presne nemáme,“ povedal Peter Harčar, riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove.
 
„Keď sa pozrieme na tento obraz ukrižovaného Krista, tak mňa čo prvé zaujalo, boli jeho ruky. Pravá je zovretá a tá ľavá je otvorená. Ja v tom vidím nádherné posolstvo a modlitbu, že: „Bože, teda Kriste, zovri moju ruku do svojej ruky, zober moju dlaň, uchop to, čo je vo mne zlé, aby som mohol obsiahnuť slobodu – to je tá pravá ruka, ktorá zviera,“ porozprával Marek Kreheľ, dekan rímskokatolíckej farnosti svätého Egídia v Bardejove.
 
 Zreštaurovaný obraz Umučenie Krista (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Pokojne to môže byť ruka, ktorá zviera mňa samého, môj život, ja môžem odovzdať do tejto ruky všetko, čo chcem Kristovi odovzdať počas týchto sviatkov, aby následne prišlo vzkriesenie. To je tá sloboda, tá otvorená dlaň a to, čo ja mám v srdci vo vzťahu ku Kristovi, ktorý zachraňuje. Obyčajný dotyk ešte nič neznamená, obyčajná prítomnosť v bazilike tiež nič neznamená, ak sa do toho nevloží moje srdce, Kristus v ňom nenájde miesto,“ vyjadril posolstvo Kreheľ.
 
„Chcem zaželať všetkým, ktorí budú sláviť Veľkú noc, aby mu mohli zveriť, odovzdať svoje trápenia, bolesti, aby ich mohol uchopiť do tej ruky tak, ako to je znázornené na tomto obraze, a aby následne prijali slobodu a pokoj do vnútra,“ poprial M. Kreheľ.
(13:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár