20x20. Skvelé podujatie prilákalo množstvo ľudí, prezentovalo sa osem projektov

21x
29. Marec 2016

20 obrázkov x 20 sekúnd

www.ahojbardejov.sk pecha (6).JPGVčera večer (v pondelok, 28.3.2016) sa v priestoroch Poľsko-slovenského domu na Radničnom námestí uskutočnil už piaty ročník celosvetovo známeho neformálneho informačno-zábavného podujatia pod názvom PechaKucha Night. Akcia vznikla ešte v roku 2003, v Tokyu. Odvtedy sa rozšírila do viac ako 800 miest po celom svete. Výnimku netvorí ani Bardejov.

Osem hostí prezentovalo svoju prácu na Veľkonočný pondelok, priestory PSD sa zaplnili do posledného miesta. Záujem bol veľký. O akcii sme vás informovali aj na našom portáli, pozvánku ste mohli zhliadnuť v kalendári.

Každý hosť mal pripravených dvadsať obrázkov, ktoré boli premietané na veľkoplošnej obrazovke.  Ku každej fotografii nasledovalo dvadsať sekundové rozprávanie.  20x20 – to bol dynamický formát, ktorý sa osvedčil. Každý hosť mal tak k dispozícii 400 sekúnd, počas ktorých opísal svoju prácu, prezentoval svoje myšlienky, nápady, porozprával rôzne príbehy a zážitky.

Najprv pred viac ako sto zvedavcov vystúpil Marcel Tribus, riaditeľ Kultúrneho a turistického centra v Bardejove. Prezentoval KTC i PSD, prezradil, akým aktivitám sa spolu s kolegami venuje. Sylvia Kohútová sa venuje výrobe prírodných mydiel, uviedla, ako sa vyrábajú, na čo sa používajú, popísala aj koziu farmu.

Michal Zborovjan sa vydal na cestu do Islandu. Zvedavcom povedal, koľko ho celý výlet stál, ako sa na Island dostal, čo ho tam zaujalo, zaujímavé bolo počúvať aj o stopovaní či stanovaní.

Patrícia Patkaňová prezentovala Sociálny podnik Deafinitely clean. Ide o upratovaciu firmu pre nepočujúcich. Marianna Varjanová si naopak pripravila krátku ukážku toho, s akými problémami sa stretáva v obci Smilno. Práve v tejto lokalite chcú Američania ťažiť ropu, doposiaľ postupovali nezákonne a práve M. Varjanová je na čele skupiny ľudí, ktorí vrtné prieskumy na východe Slovenska nechcú.  

Nášho partnera, stredoškolský časopis Gymoš, prezentovali Silvia Babčáková, Janka Bosáková, Denis Sopko a Branislav Boďo. Mladí redaktori (a učiteľ) uviedli, od kedy časopis funguje, akými zmenami prešiel i to, aké najväčšie úspechy dosiahol. A tých ocenení nebolo málo. Spojená škola Juraja Henischa sa má čím pochváliť.

Geografii sa venoval Kevin S. Fox. Prednášal v angličtine, okrem Bardejova sa venoval aj mestu Salzburg.  Bardejovčanka Mirka Džupinová predstavila projekt Ligy proti rakovine – Vlasy ako nová slovenská mena.  Vystrihaj sa Slovensko – to je slogan, s ktorým  sa celá myšlienka prezentuje. Práve zháňaním vlasov sa pomáha onkologicky chorým pacientom, ktorý potrebujú parochňu.  A keďže samotná kúpa je pre mnohých finančne náročná, takouto formou sa snažia pomáhať.

Celý piaty ročník akcie trval približne jednu hodinu. Návštevníci sa dozvedeli mnoho nových informácii z rôznych oblastí. Podujatie zorganizovalo občianske združenie Kandelaber.

(10:55, red)

 

 

Sledujte tiež

 

Ofis centrum

http://ahoj.tv/firmy/detail/ofis_centrum.html

4.jpg

Neviete si poradiť s vyplnením daňového priznania? Čas máte už len do konca marca!

Profil firmy

 

12366319_1106819546027096_6842759724891510124_n.jpg

936
Diskusia
Pridať komentár