Bardejovská Základná škola s materskou školou pod Vinbargom sa zapojila do projektu Etwinning

2669x
07. Jún 2024
Etwinning projekt v Základnej škole s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove
 
Od februára 2024 do júna 2024 bola škola súčasťou medzinárodného projektu, ktorý sa týka materskej školy. (Zdroj: ZŠ a MŠ Pod Vinbargom) 
 
Základná škola s Materskou školou Pod Vinbargom už roky aktívne pôsobí v oblasti medzinárodných Erasmus + projektov.
 
Vedenie školy, učitelia, žiaci i rodičia už majú v tejto oblasti skúsenosti. Doposiaľ sa všetky projekty realizované na našej škole týkali základnej školy. Od februára 2024 do júna 2024 bola škola súčasťou medzinárodného projektu, ktorý sa týka materskej školy. Je to pevná organizačná zložka školy.
 
Koordinátorom bolo Rumunsko (Scoala Profesionala „Tiberiu Morariu”, Salva). Pani Vasilica-Augusta Gazdac z rumunskej školy bola v Bardejove už dva krát. Školy spolupracujú a sú v kontakte, boli spolu aj v Istanbule vo februári 2024, každý v rámciu iného projektu. Od augusta 2024 budú s touto rumunskou školou spolupracovať na ďalšom medzinárodnom projekte UNESCO BRIDGES.
 
 Aktivity prebiehali na troch úrovniach zodpovedajúcich fázam formatívneho experimentu. (Zdroj: ZŠ a MŠ Pod Vinbargom)
 
V rámci tohto eTw projektu boli partnermi Poľsko (Zespół Szkół Publicznych w Szewnie), Turecko (Hüseyi̇n Ak Anaokulu), Bulharsko (Arabella Kindergarten, Vidin) a Slovensko (ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove). 
 
  
Projekt mal formu digitálnej spolupráce medzi európskymi materskými školami na meranie vplyvu praktických aplikácií v oblasti STEAM na zvyšovanie pozorovania, komunikácie, spolupráce, matematiky a digitálnych zručností u starších predškolákov. Cieľovú skupinu tvorili predškoláci vo veku 5 - 7 rokov z európskych materských škôl a učitelia, realizovali plánované aktivity.
 
Aktivity prebiehali na troch úrovniach zodpovedajúcich fázam formatívneho experimentu. Projekt sa tiež snažil rozvíjať spoluprácu a digitálne zručnosti európskych predškolských učiteľov na vytváranie digitálnych portfólií predškolákov v priestore eTwinning.
 
Súčasťou projektu je aj e-kniha s názvom S-Team v materskej škole v programe Canva s foto a videodokumentáciou a popisom aktivít v rodnom jazyku všetkých zúčastnených materských škôl. (Zdroj: ZŠ a MŠ Pod Vinbargom)  
  
Na každý mesiac boli rumunským koordinátorom stanovené úlohy. Začiatkom každého mesiaca prebehlo ZOOM stretnutie, kde sa vyhodnotili aktivity z minulého mesiaca, resp. špecifikovali sa úlohy na nasledujúci mesiac. Vždy boli zadané úlohy, termíny. 
 
V období 02/2024 – 06/2024 sa postupne plnili tieto úlohy: predstavenie predškolského zariadenia prostredníctvom textového opisu, fotografií, videa, navrhovanie loga projektu - výber loga projektu pomocou hlasovania, vstupné hodnotenie - edukačný výskum, aktivity s predškolákmi na témy tanečnice s motormi, farma pre domáce zvieratá, balóny a rakety, sopka, dúha, slnečná sústava, kŕmidlá pre vtáčiky, hudobné nástroje, vtáky z nášho regiónu - použitie Wordwall a Jigsawplanet, lego labyrint, moja zelená obec/mesto, moja projektová cesta pomocou Ozobot/Beebot.
 
 Základná škola s Materskou školou Pod Vinbargom sa snaží byť modernou školou, ktorá kráča s dobou a reaguje na výzvy, ktoré na školstvo kladie súčasná rýchla doba. (Zdroj: ZŠ a MŠ Pod Vinbargom)
 
Súčasťou projektu je aj e-kniha s názvom S-Team v materskej škole v programe Canva s foto a videodokumentáciou a popisom aktivít v rodnom jazyku všetkých zúčastnených materských škôl. V záverečnej fáze projektu sa uskutočnila videokonferencia, počas ktorej sa deti piesňami v rodných jazykoch navzájom pozdravili.
 
Základná škola s Materskou školou Pod Vinbargom sa snaží byť modernou školou, ktorá kráča s dobou a reaguje na výzvy, ktoré na školstvo kladie súčasná rýchla doba. Pre školu je určite prospešné, ak sa môže porovnať s konkurenciou, a to v rámci Slovenska i na medzinárodnej scéne.
(9:00, Ján Šoltés, red.) 
Diskusia
Pridať komentár