V Stropkove začali rozsiahlu rekonštrukciu základnej umeleckej školy

1022x
19. Júl 2024
Základná umelecká škola v Stropkove prechádza rekonštrukciu
Stavba z roku 1972 bola takpovediac v pôvodnom stave a s výnimkou výmeny plastových okien spred 10 rokov tam bol badateľný investičný dlh. (Zdroj: Mesto Stropkov) 
 
Začiatkom letných prázdnin v Stropkove naplno rozbehli rozsiahlu rekonštrukciu budovy Základnej umeleckej školy Františka Veselého.
 
Stavba z roku 1972 bola takpovediac v pôvodnom stave a s výnimkou výmeny plastových okien spred 10 rokov tam bol badateľný investičný dlh. Po novom bude stropkovská ZUŠ-ka, ktorú navštevuje takmer päťsto detí, sídliť v energeticky úspornej budove spĺňajúcej súčasné štandardy zelenej ekonomiky. 
 
„Hlavným cieľom projektu je zníženie energetickej náročnosti tejto vyše 50-ročnej budovy. Rozdelený je na viacero aktivít, ktorými požadované kritériá naplníme. V prvom rade bude kompletne zateplená fasáda a strecha budovy a inštalované budú nové okná s izolačným trojsklom. V rámci Stropkova je projekt určitým spôsobom inovatívny v tom, že tam budeme mať inštalovanú prvú zelenú vegetačnú strechu s fotovoltickým systémom za účelom výroby elektriny pre vlastnú spotrebu. Tým dôjde k výraznému šetreniu na energiách,“ vysvetlil primátor Stropkova Ondrej Brendza.
 
 Po ukončení projektu ráta samospráva so znížením spotreby primárnej energie o vyše 77 %. (Zdroj: Mesto Stropkov)
 
Okrem toho budú v celom objekte vymenené nové LED svietidlá, pre zefektívnenie vetrania inštalujú rekuperačné jednotky a novinkou bude aj moderná tieniaca technika. „Veľkým prínosom bude výmena vykurovacieho systému i samotného zdroja tepla. Vďaka novým technológiám dôjde k výraznej priestorovej úspore a na mieste pôvodnej kotolne budeme môcť vytvoriť nové učebne. V tejto časti budovy sa navyše výrazne zvýši tepelný komfort, keďže projekt ráta aj s rozsiahlymi sanačnými prácami základov budovy a podláh,“ dodal primátor.
 
Po ukončení projektu ráta samospráva so znížením spotreby primárnej energie o vyše 77 %. Celková výška investície presiahne 725 tisíc eur, oprávnené výdavky projektu financované z prostriedkov mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR predstavujú 656 tisíc eur, zvyšných 69 tisíc tvoria vlastné prostriedky mesta. Stavebné práce sú naplánované do konca júna budúceho roka. Peter Novák hovorca mesta Stropkov.
(11:45,r ed.) 
 
Diskusia
Pridať komentár