VIDEO | Výstava exotických motýľov v botanickej záhrade

563x
19. Júl 2024
Exotické motýle v botanickej záhrade
Pozrite si našu videoreportáž
 
Hneď po výstave orchideí je druhou najobľúbenejšou výstavou pre návštevníkov botanickej záhrady bezpochyby výstava motýľov.
 
Motýle sú krehké stvorenia, ktoré sa botanici snažia chrániť, ale musia ich chrániť aj návštevníci. „Láka ich to chytiť si ich, ohmatať, ale toto je pre motýle veľmi nebezpečné, pretože majú na povrchu svojich krídel akokeby také jemnučké šupinky, ktoré keď sa zošúchajú, tak motýľ už potom nevie lietať a žiaľ, musí častokrát aj zahynúť,“ vysvetlila Andrea Fridmanová, zástupkyňa riaditeľa pre vonkajšie vzťahy botanickej záhrady.
 
Motýle sú taktiež známe aj svojou krátkou životnosťou, ktorá sa môže výrazne líšiť v závislosti od druhu. V Košiciach sa preto snažia, aby návštevníci mohli vidieť čo najviac jedincov.
 
 Motýle sú krehké stvorenia, ktoré sa botanici snažia chrániť, ale musia ich chrániť aj návštevníci (Zdroj: AHOJ TV)

„Počas celej výstavy, ktorá trvá vyše mesiaca, môžu návštevníci vidieť do kopy asi 7 000 jedincov motýľov z asi 100 druhov,“ priblížil Martin Suvák, vedúci oddelenia rastlín a zoológie.
 
Kukly, ktoré každý týždeň prichádzajú z exotických krajín, sú starostlivo skontrolované odborníkmi a následne umiestnené na bezpečné miesto v skleníku. Motýle sa z kukiel vyvinú približne za dve hodiny.
(12:50, red.)
 
Diskusia
Pridať komentár