Výstavba malého Apolla v Prešove ide do finále

1443x
12. September 2024
Jeden z najvyťaženejších mostov v Prešovskom kraji dostáva novú podobu
 
Výstavba oceľového „malého Apolla“ vstupuje do svojho finále. (Zdroj: PSK) 
 
Výstavba malého Apolla v Prešove ide do finále. 
 
Reč je o mostnom objekte na Lesíku delostrelcov v Prešove, ktorý bude po generálnej rekonštrukcii Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za vyše 4 milióny eur kvalitnejší a modernejší. Výstavba oceľového „malého Apolla“ vstupuje do svojho finále, pričom jeho sprístupnenie motoristom je v pláne už koncom októbra.
 
Rozpočet rozsiahleho mostného projektu presahuje 4 milióny eur. (Zdroj: PSK) 

Prešovský samosprávny kraj spustil v marci tohto roku generálnu opravu mosta č. M5833 nad železničnou traťou na Lesíku delostrelcov v Prešove. Pôvodný 56-ročný objekt zbúral a nahrádza ho novým oceľovo-betónovým mostom s oblúkom, ktorého výstavba sa v týchto týždňoch dostáva do záverečnej fázy. Rozpočet rozsiahleho mostného projektu presahuje 4 mil. eur.
 
V lete sa na stavbe spustila najdôležitejšia, finálna štvrtá etapa projektu. (Zdroj: PSK) 

Po prvých troch fázach prác, ktoré zahŕňali preložku inžinierskych sietí, búranie pôvodného mosta a zakladacie práce, sa v lete na stavbe spustila najdôležitejšia, finálna štvrtá etapa projektu. V rámci tej sa zrealizovalo osadenie hlavného oceľového oblúkového nosníka s váhou 55 ton, ako i ďalších nosníkov. Tie sa následne zastabilizovali priečnikmi a celá rekonštrukcia sa zvarila do jedného celku.
 
Na stavbe sa tiež pristúpilo k realizácii chodníka pre cyklistov a peších. (Zdroj: PSK) 

V týchto dňoch sa na stavbe zhotovilo armovanie, debnenie a betonáž spriahujúcej dosky mosta i chodníkových častí na jeho krídlach, zároveň sa upravila cesta pred a za premostením. Práce sa týkali aj výškovej úpravy oceľovej nosnej konštrukcie a odvodňovacieho žľabu na moste. Pristúpilo sa tiež k realizácii chodníka pre cyklistov a peších, vrátane položenia zámkovej dlažby, ako i k úprave terénu v okolí mosta.
 
Mesto Prešov na stavbe mosta participovalo pri búracích prácach na lávkach. (Zdroj: PSK) 

Rekonštrukcia premostenia na Lesíku delostrelcov v Prešove je investičnou akciou Prešovského samosprávneho kraja, ktorý na projekt vynakladá viac ako 3,9 mil. eur. Mesto Prešov na ňom participovalo pri búracích prácach na lávkach, ktoré boli vo výške 119-tisíc eur.
 
 Výstavba malého Apolla v Prešove ide do finále. (Zdroj: PSK)

Nový most s oceľovým oblúkom bude mať po dokončení dĺžku 30 metrov a šírku 24 metrov vrátane chodníkov pre peších. Projektantom stavby je Dopravoprojekt a.s. a zhotoviteľom Metrostav DS a. s.
(9:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár