Interaktívny Deň jazykov na Cirkevnej spojenej škole v Bardejove

1543x
02. Október 2024
Jazyky nás zbližujú a jazyk je mostom k iným kultúram, hovoria gymnazisti z bardejovského Gymnázia sv. Jána Bosca
 
 Európsky deň jazykov, ktorý sa každoročne slávi 26. septembra. (Zdroj: CZŠ BJ)
 
Cirkevná spojená škola, ktorej súčasťou je aj Gymnázium sv. Jána Bosca, považuje znalosť cudzích jazykov za dôležitú výbavu svojich žiakov a študentov. „Jazyk je mostom k iným kultúram,“ hovoria gymnazisti.
 
Európsky deň jazykov, ktorý sa každoročne slávi 26. septembra, je skvelou pripomienkou a príležitosťou, ako ukázať, že učenie sa jazykov je nielen potrebné, ale aj zábavné a obohacujúce. Táto iniciatíva má za cieľ zvýšiť povedomie o jazykovej rozmanitosti a dôležitosti učenia sa jazykov.
 
 Gymnazisti si pripravili sedemnásť stanovíšť, medzi ktorými boli známe aj menej známe krajiny, napríklad Dánsko, Taliansko, Luxembursko, Ukrajina a iné. (Zdroj: CZŠ BJ)
 
Študenti Gymnázia sv. Jána Bosca, ktorí si vybrali bilingválne štúdium v anglickom jazyku na našej škole, vedia, že znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka je v dnešnom globalizovanom svete nevyhnutná. V tento deň sa rozhodli priblížiť európske krajiny a ich jazyky aj žiakom základnej školy prostredníctvom rozmanitých interaktívnych hier a aktivít.
 
Gymnazisti si pripravili sedemnásť stanovíšť, medzi ktorými boli známe aj menej známe krajiny, napríklad Dánsko, Taliansko, Luxembursko, Ukrajina a iné. Žiaci potom jednotlivé stanovištia prechádzali a mohli vidieť, že učenie sa jazyka môže byť aj zábavné.
 
 Cudzí jazyk umožňuje lepšie pochopiť a rešpektovať rôznorodosť iných ľudí vo svete. (Zdroj: CZŠ BJ)
 
A prečo sa treba cudzím jazykom venovať? Zvládnutie cudzieho jazyka je náročný proces, ktorý si vyžaduje čas a úsilie. Keď človek dokáže komunikovať v cudzom jazyku, zažíva pocit úspechu a hrdosti, čo podporuje jeho sebadôveru. Štúdium jazykov taktiež zlepšuje pamäť, kritické myslenie a schopnosť riešiť problémy. 
 
Cudzí jazyk umožňuje lepšie pochopiť a rešpektovať rôznorodosť iných ľudí vo svete. Jazyky sú kľúčom k tomu, aby mladí mohli bez problémov cestovať, zapojiť sa do zahraničných výmenných programov či nájsť si lepšiu prácu. Učenie sa cudzích jazykov zároveň zlepšuje aj materinský jazyk, pretože pomáha mladým lepšie porozumieť gramatickým pravidlám a štruktúre jazyka.
 
 Interaktívny Deň jazykov na Cirkevnej spojenej škole v Bardejove. (Zdroj: CZŠ BJ)
 
Znalosť cudzieho jazyka bude v budúcnosti ešte dôležitejšie. Mladí, ktorí ovládajú viaceré jazyky, budú lepšie pripravení na výzvy, ktoré prináša technologický pokrok a globalizácia. My to už vieme a čo vy?
 
(9:45, Sofia Kuľková, študentka Gymnázia Sv. Jána Bosca v Bardejove, red.) 
Diskusia
Pridať komentár