Po šestnástich rokoch sa vrátil variť do Bardejova

113x
13. Marec 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2017

Jedlá sa dochucujú inak

italia foto.jpgPeter Šinaľ z Osikova šestnásť rokov pracoval ako kuchár v Taliansku. V roku 2015 sa však vrátil späť domov, aktuálne kuchárske remeslo vykonáva v Reštaurácii Italia Bio v Bardejove.

„Do Talianska som sa dostal cez agentúru, najprv som chodil cez sezónu, neskôr som zobral aj manželku a dcéru. Pôsobil som na severe krajiny, v južnom Tirolsku. Pracoval som hlavne v hoteloch.

Všetko tam bolo založené na turizme, na rozdiel od Bardejova. Pracovalo sa s väčšími sumami, personál zarábal preto viac, je tam silnejšia kúpna sila. Využívajú sa lepšie suroviny, pracuje sa s väčšími odborníkmi, nie je problém zamestnať viac ľudí,“ vysvetľuje základné rozdiely v reštauračnom biznise Peter Šinaľ.

 

My chceme mať bohaté oblohy, červenú kapustu spolu s bielou, čo je nepredstaviteľné“     Peter Šinaľ

 

„Lacnejšie potraviny máme kvalitnejšie na Slovensku, no drahšie sú kvalitnejšie na západe. V týchto končinách sa do reštaurácii chodí najesť viac ľudí, tradičné sú nedeľné obedy. Oproti tomuto kraju je na západe silnejšia stredná vrstva,“ pokračuje. Domov sa Peter vrátil pred dvoma rokmi a momentálne pracuje opäť v reštaurácii, ktorá funguje na princípe tej talianskej.

 

V Bardejove nízke povedomie

„Ponuková karta je talianska, obedové menu však kombinujeme, no základom sú talianske jedlá. Taktiež suroviny dovážame z tejto krajiny. Všetky jedlá, ktoré ponúkame v Bardejove, som pripravoval aj v zahraničí. Nie sú to teda jedlá z internetu,“ hovorí P. Šinaľ a uvádza aj zaujímavý paradox. „Povedomie o jedlách je v Bardejove nízke. Na západe našej krajiny, v Bratislave alebo v Trnave, sa už v gastronómii kúsok vyznajú, u nás v kraji však nie. My chceme mať bohaté oblohy, červenú kapustu spolu s bielou, čo je nepredstaviteľné. Môžem to jedlo zákazníkovi dať, no nemôžem mu ho ponúknuť.“

 

Kuchári nevedia, ako sa jedla správne pripravujú

Jedlá, ktoré varí Peter, sa odlišujú od tých slovenských.  Ináč sa dochucujú, používajú sa iné suroviny. „U nás veľa kuchárov nevie, ako sa má variť. Nemá ten cit, nemá odhad v časoch, čo sa má ako dlho variť. Neovláda techniku. No na to treba cvik. Ja som varil šestnásť rokov, až potom má šéf pustil samého do prípravy jedál. Na západe trvá veľmi dlho, pokiaľ kuchár dostane dôveru. Rozdiel je aj to, že v iných krajinách sa šéf často zdržiava v kuchyni, chce mať všetko pod kontrolou.“

Podľa Šinaľa zahraničný návštevník vie oceniť kvalitu pripravených pokrmov viac ako domáci spotrebiteľ.

(19:35, red)

 

limeart banner.jpg

Diskusia
Pridať komentár