Oprava mostov v Komárove aj v Bardejove

28x
22. Jún 2017

Najväčší balík peňazí župa investuje do regionálnych ciest

most_Komárov_okres BJ.jpg
Most vedúci do obce Komárov je v havarijnom stave

 

Prešovský samosprávny kraj v tomto roku investuje do regionálnych ciest veľký balík peňazí. Zo svojich zdrojov použije takmer 21 miliónov eur, ďalších viac ako 3,2 milióna eur z Európskej investičnej banky. Okrem rekonštrukcie a modernizácie ciest sa budú opravovať aj mosty a sanovať viaceré nebezpečné zosuvy.  

„Pre Prešovský samosprávny kraj je modernizácia cestného spojenia prioritou číslo jeden. Od roku 2004, kedy sme zdedili cesty II. a III. triedy z toho viac ako polovicu v dezolátnom stave, sme urobili kus roboty, no stále máme čo vylepšovať,“ povedal predseda PSK Peter Chudík. Ako uviedol, v tomto roku krajská samospráva rozdeľuje do všetkých oblastí 63 miliónov eur, cesty sú ale kľúčové. „V rámci investícií do dopravy sme ešte v máji vďaka priaznivým výsledkom hospodárenia upravili rozpočet na vyše 24 miliónov eur. Veríme, že to nebude  konečné číslo. V rámci cezhraničnej spolupráce predkladáme tri veľké dopravné projekty za takmer 10,3 milióna eur a spoliehame aj na úspešnosť v rámci Integrovaného operačného programu,“ dodal P. Chudík.

V regióne by sa mali opravovať nielen cesty, ale aj viaceré mosty, ktoré sú v havarijnom stave a rovnako sanovať nebezpečné zosuvy a iné bodové závady, ktoré môžu ohrozovať dopravu. „Viaceré cestné mosty sa dočkajú rekonštrukcie. Počítame so sumou takmer 2,5 milióna eur na opravu mostných objektov. Z väčších investícií nad 500 tisíc eur spomeniem napríklad Komárov,  Podolínec a Jezersko.  Ďalších 1,9 milióna by malo ísť do sanácie zosuvov, najväčšími akciami sú Kokošovce- Sigord, Varechovce, Pavlovce a Jarabina.  Ide o pomerne náročné  opravy  s dlhšou dobou realizácie, preto ich musíme dôkladne pripraviť,“ dodal P. Chudík.

S finančnou podporou PSK sa bude rekonštruovať 6 mostov a sanovať zosuvy na 9-tich najproblematickejších úsekoch v kraji. „Vybrané mostné objekty sú v havarijnom stave. Vo väčšine prípadov je to spôsobené povodňami, ktoré odplavili opevnenie, opory a podmyli konštrukciu. Taký je prípad v Jezersku alebo aj Podolínci. Podobne je to aj so zosuvmi, ktoré spôsobujú komplikácie a ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky,“ konkretizoval Jozef Havrila, poverený vedením Správy a údržby ciest PSK.

Ako dodal, tieto akcie sú v prevažnej miere projekčne pripravené, priebežne sa dopracovávajú nové projektové dokumentácie. „Momentálne sme u finančne najnáročnejších akcií v štádiu verejného obstarávania na dodávateľa. Ak všetko dobre dopadne, začiatok stavebných prác odhadujeme na august až september tohto roka s tým, že ukončovacie práce prebehnú pravdepodobne až v jarných mesiacoch budúceho roka,“ povedal J. Havrila. Ako dodal, opravy mostných konštrukcií ako aj sanačné práce na zosuvoch by mali byť zabezpečené bez vážnejších dopravných obmedzení a komplikácií.

 

Rekonštrukcie mostov (havarijný stav):

Komárov, Jezersko, Podolínec, Bardejov (nad traťou ŽSR, horná stavba), Prituľany, Prešov (Zlatobanská ul., potok Soľanka)

Sanácie zosuvov na cestách:

Kokošovce – Sigord, Varechovce, Pavlovce, Jarabina – Litmanová, Tokajík, Šarišské Čierne, Gregorovce – Terňa, Košarovce, Jezersko

(15:30, red)

 ssoš BJ (1).jpg

Diskusia
Pridať komentár