Spevácky zbor Vinimini vydal už tretí album

192x
04. Júl 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2017 

Vinimini pôsobia už viac ako desať rokov 

zbor.jpg

Spevácky zbor Vinimini pôsobí na sídlisku Vinbarg

 

Už jedenásty rok v Bardejove pôsobí saleziánsky spevácky zbor Vinimini. Funguje v rímskokatolíckej farnosti na Vinbargu pod vedením Silvie Demskej. V uplynulom roku svetlo sveta uzrel už ich tretí album pri príležitosti desiateho výročia. Aktuálne v zbore pôsobí okolo štyridsať detí.

Každý štvrtok sa v saleziánskom oratóriu hudobníci stretávajú, aby si nacvičili piesne, ktoré spievajú na nedeľných svätých omšiach. V začiatkoch v zbore spievalo zopár detí a na gitare ich doprevádzal manžel Silvie, Martin Demský. Postupne počet narastal a pridávali sa aj ďalšie hudobné nástroje. Silvia sa k hudbe dostala ešte ako sedemročná. „Začala som chodiť do detského speváckeho zboru Svetielko. Pôsobila som tam desať rokov. Keď som už vyrástla, vytvorili sme si s dievčatami mládežnícky zbor a s nim sme už prišli k saleziánom na Vinbarg. Na prvú skúšku prišlo asi šesť detí,“ spomína Silvia Demská.


Nielen na svätých omšiach

Postupne sa zbor začal rozrastať. Okrem spievania na omšiach v kostole sa pridali aj ďalšie podujatia. „Na rôznych koncertoch, festivaloch. Napríklad na Valdoccu, na Vianočnom koncerte, na Dni rodiny, na koncertoch na námestí, na slávnostiach v Sveržove, Gaboltove, Richvalde a iných okolitých obciach. Taktiež sme boli súčasťou primícii a večných sľubov niektorých saleziánov a spievali sme na sv. omšiach aj v okolitých mestách a dedinách.“ Okrem spievania sú pre zboristov pripravené aj rôzne výlety. „Každoročne trávime pár dní na saleziánskej chate na Brezovke, taktiež sme boli v Banskej Bystrici, Bratislave a našim najväčším výletom bol výlet za Sv. Otcom do Ríma,“ hovorí Silvia. Počas pôsobenia Vinimini dospel zbor do štádia, keď si začal tvoriť vlastné piesne. „Väčšinu z nich som zložila ja, no na tvorbe piesní pre zbor sa podieľal aj Martin Demský, František Tkáč starší, Maroš Peciar a Slávka Tkáčová.

 

“Verím, že s Božím požehnaním a vďaka saleziánom sa budeme môcť stretávať naďalej a rozvíjať dary a talenty, ktoré sme dostali.“ SILVIA DEMSKÁ

 

Toto v nás vyvolalo túžbu vydať CD s vlastnou hudobnou tvorbou a tak v roku 2011 vyšiel s Božou pomocou náš prvý album “Je to v rodine”, v roku 2014 sme vydali album “Večný svetadiel” a koncom roka 2016 sa nám podarilo vydať náš zatiaľ posledný, tretí album s názvom “Z dlhých ciest”. Všetky tri albumy vznikli v košickom štúdiu Klakson vďaka zvukárovi Romanovi Šoltysovi a každý z nich sme spoločne oslávili na slávnostnej sv. omši,“ vymenúva úspechy S. Demská.


Už viac ako desať rokov

V uplynulom roku zbor oslávil okrúhle desiate výročie, na ktoré sa hudobníci pripravovali dlhú dobu. „Každý mesiac sme si na sv. omši pripomenuli niečo z jedného roku nášho fungovania, postupne od súčasnosti až k nášmu začiatku. Spomínanie sme zavŕšili slávnostnou sv. omšou, na ktorej sme sa vrátili do roku 2006 spevom piesní, ktoré sme spievali na úplne prvej sv. omši. Nechýbalo ani pohostenie pre všetkých prítomných, či poďakovanie sa všetkým, ktorí zanechali v zbore svoju stopu pôsobenia a podpory.“ V dnešnom čase je v zbore okolo 40 detí a stále ostáva prioritou spev na sv. omšiach. „Radi by sme boli naďalej súčasťou aj sv. omší v iných mestách, kde môžeme priniesť kúsok seba, našej tvorby a energie, radosti. Stále pracujeme na nových piesňach, ktoré by sme chceli časom zanechať na ďalšom albume. Verím, že s Božím požehnaním a vďaka saleziánom a ľuďom, ktorí nám pomáhajú a podporujú nás, sa budeme môcť stretávať naďalej a rozvíjať dary a talenty, ktoré sme dostali.“


Prispeli k rozvoju

Zborom prešlo od jeho začiatkov už viac ako 100 detí a mnoho hudobníkov, ktorí svojim talentom a ochotou prispeli k rozvoju zboru: akustická gitara - Martin Demský, basová gitara - Peter Harčar, elektrická gitara – Jaroslav Terpitko, klavír - Stanislava Stojkovičová, neskôr Ivo Rác, František Hejo Tkáč a Šimon Boguský, perkusie - Martin Šmilňák a neskôr Jaroslav Janek, ktorý zároveň hrá na trúbke. Flauty - Danka Tkáčová, Monika Staňková, Marcelka Vidová a v dnešnom čase Terezka Terpitková a Lívia Šinaľová. Zbor spestrili aj ďalšie sólové hudobné nástroje ako husle - Ján Fedor, alebo saxofón - Alžbetka Šimcová.

(18:00, red)

finál jún2016.jpg

Diskusia
Pridať komentár