Najväčší autobazár v Bardejove na predaj ponúka okolo 40 vozidiel

2217x
08. Júl 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 3/2017

Auto musí zaujať hlavne dizajnom

autobazar.JPG

V Bardejove môžete bazár navštíviť na Starom blichu

 

Najväčší autobazár v Bardejove aktuálne na predaj ponúka okolo 40 vozidiel. Nachádza sa na Starom blichu a funguje od roku 2013. Majiteľom je Leo Absolon, s ktorým sme sa porozprávali o fungovaní autobazára, o tom, prečo ľudia uprednostňujú kúpu ojazdených áut pred novými i ako funguje celý priebeh nákupu či predaja motorového vozidla.

„Predávanie áut má lákalo už od dávna. V minulosti som bol predajcom nových vozidiel, no vždy ma zaujímalo robiť dovozy zo zahraničia. Kúpiť niečo zaujímavé, čo si človek bežne nemôže dovoliť. Postupne som kúpil jedno, druhé, tretie... prišla myšlienka odkladať autá na jedno miesto, aby si ich ľudia mohli prísť pozrieť a vybrať si,“ hovorí o začiatkoch fungovania Leo Absolon. I keď sa podnikaniu venuje už desať rokov, až pred štyrmi sa rozhodol otvoriť autobazár. Hlavne vo väčších miestach sú bazary samozrejmosťou, ale postupne vznikajú a v mestách, akým je aj Bardejov.

 

Vyhnúť sa priamemu kontaktu

„Výhodou predávať prostredníctvom bazára je, že sa majiteľ auta zbaví priameho kontaktu so zákazníkom. Nie každý je komunikatívny, veľa ľudí je hanblivých, mnohí nechcú okolo predaja riešiť papierovačky. Nevedia, ako predaj dopadne. Predaj cez bazár ich od toho odbremení. My predávajúcemu iba zavoláme, že je auto predané. Obom stranám pomáhame pri všetkých papierovačkách, ak ide o dovoz vozidla, postaráme sa o kompletné prihlásenie vozidla, samozrejme aj o preverenie vozidla,“ vysvetľuje Absolon.

 

Breisky jul2017.jpgSamozrejmosťou je aj kontrola auta v servise

„V rámci Bardejova ponúkame zákazníkovi možnosť skontrolovať si auto v hocijakom servise. Môže si vybrať a auto dať pozrieť tomu, komu dôveruje. Zminimalizuje to strach a riziko. V servisu už zákazníkovi povedia, čo je dobré a čo je na aute zlé, aby vedel, čo kupuje.“

Zaujímavosťou je aj to, že bazár autá nevykupuje a nesprostredkováva predaj áut od ľudí, ktorých nepozná. „Ak ho nepoznám priamo ja, pozná ho niekto, koho on pozná. Alebo ak príde niekto cudzí, čo ho nepoznáme, tak auto preverujeme cez rôzne portály. Väčšinou však ku nám chodia ľudia z nášho okresu,“ pokračuje Leo Absolon. Potenciálni kupujúci majú k dispozícii vyskúšať si auto aj na cestách. Niekomu stačí previesť sa kúsok, iný chce aj niekoľko kilometrov. Pri terénnych autách je záujem otestovať si ich priamo niekde na tráve, na kopci.

 

Možnosti financovania pri kúpe jazdenky

„U nás robíme autoúver. Žiadateľ musí byť zamestnaný, musí vedieť dokladovať príjem, u živnostníkov je výhoda, že potrebujú iba živnostenský list, občiansky a vodičský preukaz. U nich sa málo kedy overuje príjem. Pri ostatných to musí byť aspoň od štyristo eur vyššie. Aby dokázali z výplaty vyžiť a splácať ten úver. Záleží aj od toho, aké má daný klient životná náklady alebo koľko má detí. Úver sa poskytuje ľuďom od dvadsaťjeden rokov, čím sú starší, tým je akontácia nižšia.“

Záujem o autá je vždy väčší a väčší. Kupujú ich hlavne ľudia bývajúci na dedinách. Autobusy a vlaky sa rušia a dnes aj tí, ktorí o aute v minulosti ani nesnívali, sú na vozidlo odkázaní. „Bežne ich má jedna rodina aj tri – štyri,“ vie majiteľ bazára, ktorý sa sústredí aj na špeciálne vozidlá. „Hlavne autá s automatickou prevodovkou, alebo s pohonom 4x4. Poprípade máme k dispozícii aj deväť miestne vozidlá, takýchto áut je na Slovensku málo.“

A aké sú na auto kladené požiadavky? „Čím lepšie, čím novšie a čo najlacnejšie. Značka auta, tak ako v minulosti, už nerozhoduje. Kupuje sa hlavne podľa dizajnu, auto musí zaujať, dopyt je po benzínových. Jednoduchý motor, bezúdržbové. Zvýšený je dopyt aj po autách s LPG pohonom. Hlavne pre ľudí, ktorí dochádzajú z dedín do mesta za prácou,“ uvádza predajca Absolon.

 

Výhodou je hlavne cena

Ak si kúpite úplne nové auto a ešte s ním len vyjdete z predajne, hneď na svojej hodnote podstatne stratí. V prvých rokoch cena klesá najviac. Po troch – štyroch rokoch má cena auta hodnotu zhruba 50% z jej pôvodnej. A čím je auto pri prvej kúpe drahšie, tým jeho hodnota klesá rýchlejšie. Môže sa tak snať, že napríklad auto v hodnote 70 tisíc eur po štyroch rokoch kúpite už za cenu 25 tisíc eur. Trend pri kúpe autá je jasný – najviac sa kupujú troj až štvorročné automobily.

 

Operatívny lízing

„Veľké firmy kupujú autá z operatívneho lízingu. Tri roky využívajú auto, všetky servisy na aute sú vykonávané v autorizovaných servisoch a hradené sú z operatívneho lízingu. Auto je pravidelne servisované. Mesačne za ne platia nájom. Po troch rokoch ich odovzdávajú a berú si nové. A ten operatívny lízing tie autá posúva ďalej, idú napr. do dražby. Sú väčšinou jazdené na Slovensku, výhodou je, že je o nich starané,“ oboznamuje čitateľov Leo. Pri predaji mnohokrát zákazníkom poradí, aké auto je najvhodnejšie. Autobazár poskytuje aj záruku na skryté závady. Hovorí sa, že najmenej kazové sú autá vyrobené v stredu, naopak najviac tie, ktoré boli vyrobené v piatok. „Sú ľudia, ktorí si to naozaj zisťujú,“ s úsmevom dodáva Absolon.

(19:05, red)

 

autogas jul2017.jpg

Andrej Kolko
08.05.2020 19:36
Autobazar
Ja som si ešte nikdy nekúpil auto inde ako v autobazáre. Kamarát je automechanik, takže mi vždy poradí, či je auto v dobrom stave a môžem si ho tak kúpiť. Samozrejme je na ňom po nejakej čase potreba všeličo opraviť, ale to je normálne. Vlani som si kúpil 10 rokov starého golfa a musím zaklopať, že som na ňom ešte nemusel nič opravovať. Jediné, čo som urobil, tak že som si kúpil kľúč z https://www.autokluc24.sk/, pretože som k autu dostal len jeden, tak aby som mal pre istotu jeden náhradný.
Pridať komentár