Obyvatelia Bardejova sú zúfalí, nemajú kde parkovať

228x
15. Júl 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 3/2017

Na Vinbargu sa občas nedá zaparkovať ani cez deň

parkovanie Bardejov.JPG

Problém s parkovaním je nielen na sídliskách, ale aj v centre mesta

 

Problémy s parkovaním pozná takmer každé väčšie mesto. Prídete večer domov z práce a nemáte kde odstaviť vaše auto. Musíte bytovku obísť trikrát, pokiaľ niekde nájdete voľné miesto, často krát jediný voľný kúsok  je na tráve alebo na chodníku. Týka sa to hlavne väčších sídlisk. V Bardejove už niekoľko rokov musia mať poriadnu trpezlivosť hlavne obyvatelia najväčšieho a najmladšieho sídliska na Vinbargu.

Aj keď v nedávnej minulosti pribudli nové miesta v dolnej časti sídliska, na ulici A. Svianteka, J. Grešáka alebo na ulici J. Švermu, problém je v srdci sídliska. Nájsť voľné miesto medzi ulicami L. Novomeského, L. Svobodu a J. Grešáka je umenie častokrát nielen večer, ale už aj v poobedňajších hodinách.  Problém je aj na opačnom konci mesta, na Ťačevskej ulici, na Komenského a takmer na celom sídlisku Družba.

V dopoludňajších a popoludňajších hodinách sa doprava presúva do centra mesta. Parkovanie v blízkosti historického námestia a priľahlých ulíc je spoplatnené a tak vodiči z celého okresu obsadzujú parkoviská hlavne na  sídlisku Za rajom, konkrétne na ulici Fučíková, 29. augusta  alebo Nový sad. Problém je aj na ulici Jiráskova alebo Dlhý rad.

 

V centre mesta si za parkovanie zaplatíte

„Parkovanie v zóne s dopravným obmedzením v meste Bardejov upravuje státie motorových vozidiel ako dočasné parkovanie vozidiel na vyhradenom priestore  verejného priestranstva určeného na parkovanie vozidiel vo  vymedzenej zóne mesta Bardejov a spôsob platenia za toto dočasné parkovanie s výnimkou motocyklov s  prívesným vozíkom a bicyklom s pomocným motorčekom. Parkovací systém v zóne s dopravným obmedzení prevádzkuje Parkovacia  služba mesta Bardejov,“ uvádza sa na stránke mesta.

Breisky jul2017.jpgPlatené parkoviská sú v meste rozdelené do dvoch obvodov. V prvom obvode sú to parkoviská umiestnené najbližšie k historickému jadru mesta. Patria tu ulice Kláštorská, Miškovského, Rhodyho, Veterná, Stocklová,  Hviezdoslavova, Baštová, Poštová a Na Hradbách.

V obvode číslo dva sú to ulice Jirásková, Komenského, Partizánska, Hurbanova, Mlynská, Dlhý rad, Kellerova a ulica Českej Lipy pri OD Centrum.

V zóne s dopravným značením je vybudovaných 453 parkovacích miest, z toho 19 pre ZŤP a 4 pre autobusy. Najviac, 122, je na Jiráskovej ulici a najmenej, deväť, je na Veternej ulici.  Prevádzkovateľom týchto parkovísk je mestský podnik Bapos.  Prevádzková doba parkovísk: pondelok až piatok od 7:00 – 17:00 hod, v sobotu od 7:00 – 12:00 hod. V obvode I. za hodinu státia zaplatíte 0,70€/hod., v obvode II. pre osobné vozidlá 0,40€/hod. Vodič vozidla  je povinný zakúpiť si parkovaciu kartu alebo zaplatiť požadovanú sumu prostredníctvom SMS lístka.

Vedúci oddelenia podnikateľských činností Mikuláš Serečun ohľadom parkovania prezradil: „Aj keď v poslednom čase pribudlo viacero nových parkovacích miest, v mnohým častiach mesta je stále nedostatok parkovísk. No všetko záleží od financií, ak sa prostriedky na nové miesta nájdu, potom môžeme plánovať  ďalšiu výstavbu.“

 

Parkovacie karty

Na platenom parkovisku smie vodič dočasne parkovať motorovým vozidlom len na parkovacom mieste, označenom  platným dopravným značením.

Vodič  vozidla  je  povinný si  zakúpiť  parkovaciu kartu,  ktorá  ho oprávňuje  parkovať na príslušnom parkovacom  mieste  po dobu platnosti  parkovacej karty  a túto  umiestniť  za  predné  sklo  motorového  vozidla  na  viditeľné  miesto,  alebo zaplatiť prostredníctvom  SMS.

 Pod správnym použitím jednorazovej parkovacej karty sa rozumie vyznačenie mesiaca, dňa, hodiny a minúty odstavenia vozidla na voľné parkovacie miesto. Parkovacia  karta  sa  môže  zakúpiť  na  predajných  miestach  označených logom.

 

Obyvatelia: situácia je neúnosná

Vybrali sme sa do ulíc počas pracovného týždňa. V pondelok večer  sme oslovili vodičov, ktorí akurát parkovali svoje auto.

Pán Jozef zo sídliska Vinbarg: „Bývam na ulici L. Novomeského, no zaparkovať som musel až na ulici J. Švermu. Pred vlastným vchodom je problém už aj o 15:00 hod. Chcelo by to nové miesta, ktoré tu veľmi chýbajú. Taktiež si myslím, že by mali byť miesta označené aspoň farbou, potom by jedno auto nezaberalo dve miesta.“

Na ulici Fučíkova parkovala pani Viera. „Teraz tu je miesta habadej. Ale príďte sem ráno.  Všetko sú tu cudzie autá, parkujú tu hlavne dedinčania. Mesto by mohlo vybudovať nejaké poschodové parkovisko, napríklad pri športovej hale, ktoré by bolo zadarmo a tam by títo vodiči parkovali.“

Juraj býva na ulici Komenského, našiel posledné voľné miesto. „Dobre, že autá neparkujú až na balkónoch. Každý chce mať svoje auto priamo pod oknami. Museli sme už aj niekoľkokrát volať políciu.  Niektorí vodiči by sa mali nad sebou zamyslieť, no je pravda, že ak by niektoré rodiny nemali aj tri autá, situácia by bola iná.“

(20:30, red)

 

hotelova akademia.jpg

Diskusia
Pridať komentár