Rómovia z okresu Bardejov sa zišli v športovej hale, všetci si boli rovnakí

29x
19. Júl 2017

Všetci si boli rovnakí

turnaj romov 2017.JPG

Spoločne zapózovali

 

Zmysluplné využívanie voľného času a odmena pre tých, ktorí sa snažia chodiť do školy a dosahovať v nej požadované výsledky. To bolo mottom štvrtého ročníka futbalového turnaja Rómov, ktorý zorganizovali sociálny pracovníci z okresu Bardejov.

V Športovej hale Mier si sily zmerali štyri družstvá, zahral si každý proti každému. Palubovka dýchala entuziazmom a bojovnosťou, počítal sa každý vyhratý súboj, každý gól. V Bardejove sa predstavili celky z Nižného Tvarožca, z Kurova, zo Snakova a z Fričky. Každé mužstvo bolo zastúpené sociálnym pracovníkom a asistentom sociálneho pracovníka alebo terénnym pracovníkom.

„Z komunít sme vyberali deti, ktoré majú dobré správanie a dosahujú dobré školské výsledky. Títo mladí chlapci si futbal chodia zahrať ako partia, záujem bol veľký. Chodia za mnou počas celého roka a pýtajú sa, že kedy bude turnaj. Medzi chlapcami z rôznych komunít nepanuje rivalita, neposudzujú sa a nerobia medzi sebou rozdiely. Aj napriek tomu, že aj Rómovia majú rôzne sociálne statusy a práve na takýto turnajoch sú si všetci rovní,“ hovorí sociálna pracovníčka z N. Tvarožca Viktória Meščanová.

 

Šanca zahrať si v hale

Napriek tomu, že každá škola má svoje voľnočasové aktivity, počas roka sa títo chlapci nemajú možnosť stretnúť s rovesníkmi z iných obcí. „Už aj to, že sa hrá v športovej hale... kedy bude mať chlapec šancu zahrať si nejaký šport v takejto hale. Snažíme sa, aby mali zmysel pre kolektívnu hru, pre spoluprácu. Vidíme, že motivácia detí je enormne veľká. Chceme vytvárať najoptimálnejšie podmienky, tak, aby sme im vyplnili aj prázdninový čas,“ pridáva sa Ľ. Dudinský z Fričky.

„V niektorých obciach fungujú komunitné centrá a aj tie im vytvárajú voľnočasové aktivity. Niektoré obce však nemajú takéto centrá a potom je rad na nás, na terénnych pracovníkov, aby sme im voľný čas vyplnili a aby sme im ukázali, že aj takouto formou sa dá zabávať. Tu musia dodržiavať disciplínu. Komunitné centrá majú náplň venovať sa mladým a tam, kde nie sú, je rad na nás. Naša práca je o veľmi drobných krokoch. Tie sú často pre verejnosť neviditeľné alebo nepodstatné. No my máme radosť z každého posunu. Niektorí ľudia si myslia, že to nemá význam, ale my vieme, že to význam má. Cieľom je, aby rodičia pochopili, že im pomáhame,“ pokračuje Meščanová.

Práve terénni pracovníci učia Rómov k samostatnosti a k zodpovednosti.

Futbalový turnaj vyhrali chlapci z Kurova, druhý skončil Nižný Tvarožec, tretí Snakov a štvrtá bola Frička.

(19:30, red)

 

mydla (1).jpg

Diskusia
Pridať komentár