Prezentácia domácich umelcov

69x
20. Júl 2017

Hudobné skupiny majú potenciál

17807576_724788514388659_4364029103987778497_o.jpg

Potreba prezentácie domácich hudobníkov

 

Hornošarišské osvetové stredisko ročne usporadúva desiatky kultúrnych podujatí zameraných na hudbu a spev v regióne. Príkladom môže byť Krajská súťažná prehliadka Strunobranie, festival bardejovských hudobných skupín Bardfest, Vianočné koncerty a mnohé iné. Začínajúcim umelcom sprostredkúvame vystúpenia doma i v zahraničí.

V roku 2017 HOS rozbehlo nový interaktívny formát pod názvom Dobrá Kapela, v ktorom každé dva týždne prezentujeme hudobné skupiny a sólistov z nášho regiónu. Dôvodom bolo, že Bardejov nemá ani v televízii žiadny program o kultúre vo všeobecnosti a tento nedostatok sme sa snažili napraviť.

Začali sme preto so žánrom, ktorý je najrozšírenejší, hudbou a spevom. Mladí ľudia inklinujú práve k tomuto populárnemu žánru a myslíme si, že práve región Prešovského kraja je najbohatší na hudobné talenty. Dôkazom je množstvo kapiel a sólistov pochádzajúcich od nás, ktorí sa uchytili v slovenskom šoubiznise.

Konfrontovať a spoznávať

Primárnym cieľom programu Dobrá Kapela je preto objavovať, motivovať, aktivizovať, no najmä inšpirovať mladých, začínajúcich tvorcov a umožniť im nielen ich zviditeľnenie, ale aj konfrontáciu a spoznávanie v rámci komunity hudobníkov a spevákov.

V našom regióne sa veľmi málo diskutuje o umení a je veľmi dôležité vychovávať nie len interpretov, ale aj divákov. Ak zanedbáme tento fakt, z našich ľudí vyrastie len šedá masa prijímateľov komerčnej kultúry, ktorá nemá nič spoločné s umením. Chceme, aby diváci Dobrej Kapely vedeli rozlišovať žánre a ich poslanie, spoznali domácich interpretov a tvorcov a dokázali kriticky posúdiť toto umenie či už pri začínajúcich kapelách, alebo pri profesionáloch.

Dôležitým faktom je aj vzájomné spoznávanie sa kapiel navzájom. Tie sa totiž v regióne často nepoznajú ani medzi sebou a to máme viac ako 20 kapiel. Pri tom by si tak ľahko dokázali pomáhať, či už pri výmene skúseností, alebo na úrovni textárov a hudobníkov. Práve toto je priestor, kde môžu spolu sedieť a diskutovať.

Logickým vyústením programu Dobrá Kapela je rozšírenie tejto relácie vysielanej na internete aj o iné umelecké žánre ako divadlo, tanec, recitáciu, výtvarné umenie a pod.

Skupiny z okresu majú potenciál

Umelecká obec v našom regióne potrebuje priestor na realizáciu a svoju prezentáciu  a ukazuje sa, že fyzický priestor nie je dostatočný, preto sa musíme orientovať na ten mediálny. Stále však platí, že nič nenahradí živého diváka. Priamy kontakt s umením a atmosféra počas vystúpenia či prezentácie je tým najdôležitejším faktom tak pre umelca, ako aj pre diváka a nenahradí to žiadne médium. Preto budeme vždy uprednostňovať  v prvom rade živé vystúpenia, ktoré budeme v priamom prenose a neskôr aj zo záznamu vysielať prostredníctvom internetu.

Aby šikovní ľudia neodišli

Hudobné skupiny nášho okresu majú veľký potenciál, potrebujú však väčší záujem divákov najmä zo svojho regiónu. Chýba nám zdravý lokálpatriotizmus, v rámci ktorého by sme boli hrdí na svojich umelcov. Je našou povinnosťou podporovať našich umelcov a pomáhať im na ceste ich umeleckého rastu. Inak hrozí, že budú hľadať svojho diváka a svoje zázemie inde. Ak nám z regiónu odídu šikovní a talentovaní ľudia, naše mesto stratí svoju umeleckú podstatu, ktorá ho po stáročia formovala.

(20:30, ĽB)

 

ff banner.jpg

Diskusia
Pridať komentár