Bardejov dnes popoludní zasiahla supercela

363x
21. Júl 2017

Tento rok už po niekoľký krát

BURKA Bardejov.jpg

Zachytená supercela v čase 14.30 hod.

 

Dnes popoludní (piatok, 21.7.2017) okres Bardejov už po niekoľkýkrát za posledné obdobie zasiahla supercela.  Jej jadro sa nachádzalo iba niekoľko kilometrov od Bardejova, na juhovýchode Poľska. V obci Osikov podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu po 14.00 hod. napadlo až 29 milimetrov zrážok v priebehu jednej hodiny.

„V tomto roku sa zo supercelami skutočne vrece roztrhlo. Aj dnes sme v Prešovskom kraji zaznamenali búrku s jednoznačnými supercelárnymi radarovými črtami. S vysokou pravdepodobnosťou priniesla krúpy a silný lejak. Jedna intenzívna búrka však trafila obec Osikov a spadlo z nej 29 mm zrážok za hodinu,“ uvádza SHMÚ.

Supercela metropolu Šariša zasiahla tohto roku už po niekoľký krát. Vzniknuté škody zatiaľ nie sú zaznamenané.

Supercela je jednobunková konvektívna búrka, ktorá obsahuje jeden dlhotrvajúci, rotujúci výstupný prúd a dva zostupné prúdy. Na radare ju charakterizuje mezocyklóna.

Supercely bývajú sprevádzané divokým počasím – obrovskými krúpami, tornádami, prípadne prívalovými zrážkami či extrémnou elektrickou aktivitou. Supercely sú v Európe pomerne vzácne, nie však neobvyklé.

(16:35, red, SHMÚ, foto: SHMÚ)

 

Sledujte tiež


Diskusia
Pridať komentár