Viete, čo je mediálna výchova?

28x
18. Január 2015

Pomôžte vyplniť dotazník

 

Dnes nie je prekvapením, ak dokáže ovládať tablet, notebook alebo mobilný telefón aj škôlkar. Sú to práve rodičia, ktorí svoje deti naučia, ako si otvoriť hru a znovu je zavrieť, kde nájsť online rozprávky a ako si prehrať detské pesničky priamo cez aplikáciu.

Zároveň by ale nemali zabudnúť na to, že dieťa môže kliknúť aj vedľa a dostať sa na miesta, ktoré sú preň nevhodné. Preto je dôležité, aby dokázali vo svojich zariadeniach nastaviť filtre a obmedzenia s cieľom dieťa ochrániť.

mv11.jpg

Mediálna výchova sa do školských osnov zaviedla len nedávno. Jej náplňou je informovať deti o nástrahách internetu a naučiť ich, ako sa pohybovať v mediálnom priestore bezpečne a funkčne. Proces mediálneho vzdelávania sa však začína ešte skôr, než si to deti vôbec uvedomujú. Najdôležitejšiu úlohu v ňom zohráva rodič.

Pri väčších deťoch je zas potrebné, aby im rodičia dokázali vysvetliť zásady internetovej komunikácie a upozorniť ich na možné nebezpečenstvá, ktoré nedokáže zablokovať žiaden filter. Ide napríklad o kyberšikanu, zneužitie osobných údajov a virtuálne priateľstvá.

Ak chce rodič naučiť dieťa niečo o internete, v prvom rade musí túto problematiku ovládať on sám. Pomáhajú mu v ňom rôzne internetové stránky a príručky, ktoré sa venujú deťom a médiám a dôležité informácie sprístupňujú rodičom zrozumiteľnou formou. Zároveň tu existuje možnosť mediálnej výchovy pre dospelých, ktorá sa zatiaľ realizuje len prostredníctvom občasných prednášok a kurzov. Cieľ týchto aktivít je jednoznačný – zabezpečiť dostatočnú informovanosť rodičov a ukázať im, ako ochrániť svoje deti pred nástrahami médií a internetu a ako ich naučiť tieto mocné nástroje využívať vo svoj prospech.

Cieľom dotazníka, ktorý realizujem v rámci svojej diplomovej práce, je zistiť, aké sú mediálne návyky detí a rodičov a tiež to, či rodičia poznajú a využívajú stránky, ktoré sa venujú téme bezpečného používania médiá a internetu deťmi. Taktiež skúma záujem rodičov o mediálnu výchovu a jej efektivitu v súčasnej praxi.

ahoj_top.jpg

Platená reklama

 

Dotazník je anonymný a určený rodičom s deťmi na základných školách, ktoré sú médiami a internetom najviac ovplyvňované. Na základe záverov, ktoré z dotazníka vyplynú, by som rada vypracovala plán mediálnej výchovy pre dospelých s dôrazom na jej užitočnosť v praxi. Okrem toho je mojim cieľom tiež zistiť, do akej miery ovplyvňuje mediálne správanie rodičov ich deti.

Verím, že vďaka ochote rodičov sa mi podarí napísať plnohodnotnú diplomovú prácu, ktorá bude užitočná aj pre ďalšie generácie. Vopred preto ďakujem každému rodičovi za jeho čas a záujem.

Adresa dotazníka: goo.gl/forms/bSVWrWevSL

(14:25, V. Samková, Študentka 5. ročníka v odbore masmediálne štúdiá na UPJŠ v Košiciach)

Diskusia
Pridať komentár