Ako bude vyzerať slovenská očkovacia stratégia proti koronavírusu

1671x
17. December 2020
Bezplatne a vo viacerých vlnách
Budeme potrebovať aj antigénový test 
 
Slovensko pozná národnú stratégiu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Materiál pandemickej komisie už schválila vláda. Očkovanie bude bezplatné, registrovať by sa občania mali na webe korona.gov.sk. Potrebný bude negatívny antigénový test, ktorý nesmie byť starší ako 24 hodín.
 
Očkovanie podľa odborníkov predstavuje najúčinnejší spôsob prevencie – chráni nielen očkovaného, ale zabezpečuje aj kolektívnu imunitu. Na jej zabezpečenie je však potrebné preočkovať viac ako 60% - 70% populácie.
 
V úvodnej fáze budú vakcíny distribuované do 25 vakcinačných miest. Počet týchto sa bude zväčšovať so zvyšovaním počtu dovezených vakcín na 79 – pokrývajúc všetky okresy Slovenskej republiky. Zároveň budú zriadené aj mobilné očkovacie tímy, ktoré zaočkujú klientov pobytových zariadení sociálnych služieb. Každý tím musí mať minimálne jedného lekára, očkovanie môžu pod jeho dohľadom vykonať aj zdravotné sestry.
 
Zaočkovaných by malo byť približne 3,3 milióna Slovákov, očkovať by sa malo postupne, vo viacerých vlnách. Slovensko sa ako členský štát Európskej únie zapojilo do spoločného verejného obstarávania vakcín.
 
Pri výbere vakcíny budú rozhodujúcimi kritériami jej bezpečnosť, účinnosť, dostupnosť a cena. Odborníci si od vakcinácie sľubujú zabezpečenie ochrany obyvateľov pred ochorením a zabránenie jeho šírenia, čo má viesť k menšiemu počtu úmrtí, zníženiu preťaženia akútnych a intenzívnych lôžok v nemocniciach, ochrane zdravotníckych pracovníkov a ochrane zložiek kritickej infraštruktúry.
 
Prvá vlna očkovania
 
V prvej vlne budú očkovať zdravotníkov, ktorí pracujú v nemocnici s pacientmi s novým koronavírusom v červenej zóne, tiež zdravotníckych pracovníkov podieľajúcich sa na diagnostike tohto ochorenia. Očkovaní budú pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva, zdravotnícki pracovníci starší ako 65 rokov a s chronickými ochoreniami, ostatní zdravotnícki pracovníci pracujúci s pacientom aj tí, ktorí nepracujú priamo s pacientom – napríklad tí, ktorí pracujú v laboratóriách na diagnostiku v tzv. necovidovej zóne, pracovníci na manažérskych funkciách, pracovníci v zdravotných poisťovniach či v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
 
 
Ďalej by mali byť očkovaní študenti spĺňajúci kritérium zdravotníckeho pracovníka a ostatní študenti zdravotníckych lekárskych a nelekárskych odborov, ktorí počas štúdia prichádzajú do kontaktu s pacientmi. Takisto to budú zamestnanci obslužných organizácií, ktorí vykonávajú svoju činnosť v nemocniciach, ako sú napríklad upratovacie služby. Tiež zamestnanci domovov sociálnych služieb, terénni sociálni pracovníci, pracovníci organizácií, ktorí sa podieľajú na ošetrovaní pacientov s ochorením COVID-19 a na zabezpečení očkovania. Zaočkujú aj zamestnancov kritickej infraštruktúry štátu či silové zložky – vojakov, hasičov, policajtov a pracovníkov inej kritickej infraštruktúry.
 
Ďalšie vlny
 
V druhej vlne majú byť zaočkovaní pacienti v DSS, pacienti nad 65 rokov, chronicky chorí pacienti, pacienti nad 65 rokov, imobilní pacienti, onkologickí pacienti, dialyzovaní pacienti, transplantovaní pacienti, pacienti s biologickou liečbou, pacienti s autoimunitnými ochoreniami, pacienti s poruchou imunity, pokiaľ nie je kontraindikáciou k podaniu vakcíny, pacienti s diabetes mellitus, pacienti s neurologickými závažnými chorobami, pacienti s kardiovaskulárnymi chorobami, pacienti so závažnými psychiatrickými chorobami či ostatní pacienti s chronickými chorobami.
 
V tretej vlne by sa mali očkovať učitelia, ľudia bez domova, ale aj azylanti, teda špecifická populácia s vysokým rizikom šírenia ochorenia. V štvrtej vlne by mali byť na rad prísť ostatní obyvatelia starší ako 18 rokov.
(11:32, red) 
Diskusia
Pridať komentár