Saleziánske kilo 2020: Vyše dvesto krabíc pre tých, ktorí to naozaj potrebujú

1071x
25. December 2020
Kríza, ktorá dáva príležitosti
Podarilo sa vyzbierať 240 krabíc 
 
V inom – tichšom duchu, no o to intenzívnejšie. Pomôcť tým, ktorí to naozaj potrebujú. Zabaliť to do krabice. Svojpomocne, s rodinou, priateľmi či vo firme. Saleziánske kilo si v tomto pandemickom roku nedalo prestávku. Práve naopak. Do tých správnych rúk poputovali vyše dve stovky krabíc nielen s potravinovou pomocou.
 
Mesiac december je každoročne bohatý na výzvy rôzneho druhu. Bardejovčania nenechali bez povšimnutia ani tú, ktorá sa medzi obyvateľmi udomácnila ako akási predsviatočná tradícia. Saleziánske kilo. Tento rok sa celá „zvolávačka“ uskutočnila v online priestore sociálnej siete Facebook, kde bol zverejnený zoznam potravín, ktorými treba naplniť krabicu.
 
„V rámci organizačného tímu sme sa stretli v novembri a diskutovali sme, či do toho ideme. Predpokladali sme zhoršenie situácie a vedeli sme, že do obchodov sa nedostaneme. Vedeli sme tiež, že nezasiahneme tisícky tých anonymných darcov, ktorí darujú jedno kilo zo svojho nákupu, ale chceli sme pomôcť rodinám, lebo si uvedomujeme, že mnohé z nich sú teraz v skoro až existenčných problémoch,“ uviedol Viliam Riško zo saleziánov Don Bosca.
 
Plnenie takzvaných boxov pomoci ešte viac posilnilo rodinné, priateľské či komunitné väzby. Do darovania sa dokonca zapojili aj viaceré firmy. Naplnené krabice sa následne nosili na spoločnú lokáciu u saleziánov na sídlisku Vinbarg v Bardejove a odtiaľ boli rozvážané do vybraných rodín, ktorých zoznam sa každoročne aktualizuje.
 
„Prihlásilo sa nejakých 210 ľudí, ale krabíc prišlo až 240. My sme ich toľko ešte nemali,“ dodal s úžasom Riško. Ako poznamenal, išlo o stovky presvedčených ľudí. „Vždy tá kríza je aj príležitosťou niečo zmeniť, niečo urobiť inak. Tá pomoc išla približne pre 200 rodín, s tým, že niektoré krabice sa do niektorých rodín dávali aj dve. Dokonca sa prihlásili aj dvaja, traja, ktorí boli krabicou obdarovaní, ale z existenčných problémov sa už dostali a nepotrebovali ju. Dosť si vážim, ako sa tí ľudia rozhodli.“
 
Tento ročník Saleziánskeho kila bol špecifický aj v rozvoze pomoci. Niekedy sa veci rozvážali dva dni, teraz to museli dobrovoľníci stihnúť pozbierať a rozviesť za päť hodín. Darcovia neprispeli len potravinami uvedenými v online formulári, ale aj oblečením, hračkami či finančnými prostriedkami, vďaka ktorým budú mať rodiny krajšie sviatky.
(18:40, red)
Diskusia
Pridať komentár