Do čistenia Prešova sa zatiaľ zapojilo takmer 1000 dobrovoľníkov

1307x
03. Jún 2021
Skrášľovať okolie budú do 5. júna
 Medzi prihlásenými skupinami dominujú žiaci a študenti, zapojili sa aj menšie skupinky zložené z miestnych nadšencov
 
Festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa aj tento rok teší veľkému záujmu zo strany verejnosti. Vďaka zapojeným dobrovoľníkom sa za prvých 5 dní podarilo skrášliť 14 lokalít v Prešove. Obyvatelia, ktorým záleží na čistote svojho okolia sa však môžu prihlasovať aj naďalej. Dobrovoľnícke aktivity potrvajú do 5. júna 2021.
 
Myšlienka festivalu dobrovoľníctva sa zrodila v roku 2017 s cieľom spojiť čo najviac ľudí a spoločne zveľadiť naše mesto. Po minuloročnej neplánovanej pauze sa organizátori, ktorými sú mesto Prešov a platforma Kresťania v Prešove, rozhodli v projekte pokračovať. Čistenie mesta oficiálne odštartovalo 29.5.2021. Medzi prihlásenými skupinami dominujú žiaci a študenti, no zapojili sa aj menšie skupinky zložené z miestnych nadšencov.
 
„Táto aktivita je dôkazom toho, že Prešovčania sa vedia spojiť a nadchnúť pre dobrú vec. Aby sme sa vyhli združovaniu väčšieho množstva ľudí, vyzvali sme dobrovoľníkov, aby si sami vybrali lokality, ktoré chcú skrášliť, čo sa nám ukazuje ako dobrá myšlienka. Postupne sa totiž zapájajú skupinky zo všetkých mestských častí. Zároveň chcem vyzvať aj ostatných Prešovčanov, ktorí sa doteraz nezapojili, aby neváhali a prihlásili sa. Potrebné pracovné pomôcky zabezpečí mesto, stačí sa iba odhodlať,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
 
Pomôcky si vyzdvihnete na výdajných miestach
 
Najsilnejší ročník v rámci festivalu Milujem svoje mesto bol v roku 2018, kedy sa zapojilo až 3300 dobrovoľníkov. Tento rok sa zatiaľ prihlásilo takmer 1000 dobrovoľníkov, no veríme, že tento počet nebude konečný. Ak chcete aj vy skrášliť naše mesto, zaregistrujte sa, vyberte si lokalitu, ktorú chcete skrášliť a vyzdvihnite si pracovné pomôcky na výdajných miestach. Pripravené sú pracovné rukavice, vrecia na odpad a zabezpečený je aj odvoz odpadu. Čistenie mesta v rámci dobrovoľníckeho festivalu potrvá do 5.6.2021. Registračný formulár nájdete na tomto odkaze: http://bit.ly/MSM-REGISTRACIA
 
Výdajné miesta:
 
1. Centrum - MsÚ - vestibul, Jarková 24; kontakt: Ing. Sopková, Ing. Perušeski: 051/3100567, 0915 513 393
2. Sekčov - NC Opál, sklad pri Dennom stacionári, Zemplínska 9; kontakt p. Sakala: 0903 752 748
3. Sídlisko 3 - Trhovisko Centrum, Námestie biskupa Vasiľa Hopka 12061/1; kontakt: p. Havrilová: 0919 293 315
 
 
 
Výdajné časy:
 
08.00 - 09.00 hod.
15.30 - 18.00 hod.
 
Ak si vyberiete čistenie niektorého z rigolov, mesto Prešov vám privezie potrebné náradie a materiál priamo na miesto v dohodnutom čase. Na ostatné práce si bude potrebné rukavice a vrecia prísť vyzdvihnúť na jedno z výdajných miest.
 
Odvoz vriec zabezpečuje mesto
 
Po skončení práce je potrebné informovať niektorého zo zamestnancov MsÚ o umiestnení naplnených vriec. Mesto Prešov následne zabezpečí ich odvoz.
 
MsÚ môžete informovať telefonicky alebo formou SMS či MMS na niektorý z týchto kontaktov:
  • 0915 513 393
  • 0903 752 748
  • 0919 293 315
Aj prostredníctvom festivalu Milujem svoje mesto chceme motivovať Prešovčanom k väčšej uvedomelosti počas celého roka. V uplynulom období totiž evidujeme zvýšený počet čiernych skládok v katastrálnom území mesta. Nadrozmerný odpad však rozhodne nepatrí do prírody. Na tento účel máme v Prešove dva zberné dvory na Bajkalskej a na Jesennej ulici. Rovnako však chceme apelovať aj na občanov, ktorí sú svedkami znečisťovania prírody, aby neváhali páchateľov nahlásiť mestskej polícii. Platí to aj v prípade, že viete o niekom kto využíva kontajnery na sídliskách určené na komunálny odpad na vyhadzovanie stavebného odpadu. Spoločne môžeme vytvoriť čistejšie mesto.
(9:00, presov.sk) 
 
Diskusia
Pridať komentár