Novopostavený most medzi Kysakom a  Veľkou Lodinou už sprejazdnili

610x
22. December 2021
Košická župa dala most do užívania o štyri mesiace skôr
Po moste prejdú osobné autá, nákladná aj autobusová doprava. Foto: FB/KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) daroval v stredu (22. 12.) obyvateľom Kysaku, Veľkej Lodiny a okolitých obcí vytúžený vianočný darček. Po mesiacoch prác tam sprejazdnili most nad riekou Hornád.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková s tým, že novopostavený most dal kraj do predčasného užívania o štyri mesiace skôr oproti zmluvne dohodnutému termínu. Prejdú po ňom osobné autá, nákladná aj autobusová doprava.
 
„Sprejazdnenie mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou je malým zázrakom, pretože aj napriek trojmesačnému zdržaniu počas rekonštrukcie sa nám naň podarilo presmerovať premávku ešte pred Vianocami. Do konca apríla ešte budú prebiehať dokončovacie práce, tie však nebudú obmedzovať premávku. Nikto z nás nechcel, aby tento most spadol, urobili sme však maximum, aby sme splnili to, čo sme minulý rok obyvateľom sľúbili, a to, že most sprejazdníme ešte do Vianoc,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
 
Proces výstavby
 
Ako ďalej priblížila hovorkyňa, výstavba nového mosta sa začala v druhej polovici mája, kedy bolo odstránené dočasné premostenie a vydané stavebné povolenie.
 
„Počas letných mesiacov prebiehali práce na spodnej stavbe. Kvôli chybám pri výstavbe mosta v minulosti musel byť pôvodný stredový pilier odbúraný. Zhotovený bol nový základ v koryte rieky Hornád a vybudovaný bol aj nový stredový pilier mosta. Nasledovala betonáž nosnej konštrukcie a uloženie nových železobetónových nosníkov. Nový most je dvojpoľový, jeho dĺžka je 56 metrov a šírka je 11 metrov,“ uviedla Terezková s tým, že práce súvisiace s vybudovaním nových podpier mosta navýšili rozpočet na rekonštrukciu mosta o takmer 260-tisíc eur a termín dokončenia rekonštrukcie bol predĺžený do konca apríla budúceho roka.
 
Foto: FB/KSK
 
Potrebné sú ešte dokončovacie práce
 
„Na stavbu sa zhotoviteľ vráti 10. januára, je potrebné dokončiť ešte práce v okolí mosta. Konkrétne je potrebné ešte upraviť terén, odstrániť kamenivo z toku rieky Hornád, pribudne zjednocujúci náter na oporách mosta aj vodorovné dopravné značenie. Tie práce by mali prebehnúť tak, aby bola rekonštrukcia vrátane kolaudácie dokončená do 29. 4. 2022,“ dodal Matej Pindroch, riaditeľ investičného úseku Správy ciest KSK.
 
Výstavbu nového mosta nad riekou Hornád financovala zo svojho rozpočtu košická župa a jeho rekonštrukcia sa vyšplhala na viac ako dva milióny eur.
 
Obchádzková trasa bude otvorená
 
Košická župa uzatvorila pôvodný most v auguste minulého roka. V rámci iniciatívnej mimoriadnej prehliadky na ňom boli zistené deformácie aj trhlina.
 
Aj napriek vylúčeniu premávky z mosta sa však nosná konštrukcia v októbri 2020 samovoľne zrútila a skončila v rieke.
 
Od uzavretia mosta motoristi využívali obchádzkovú trasu cez osadu Sopotnica, ktorú vybudovala Správa ciest KSK a počas vlaňajšej zimy jazdili úsekom obyvatelia cez náhradné premostenie.
 
Ani po otvorení nového mosta nebude táto trasa uzatvorená, Správa ciest Košického samosprávneho kraja ju však počas zimy nebude udržiavať.
(18:32, red)
Diskusia
Pridať komentár