Mesto Košice zlepšuje prideľovanie vyhradených parkovacích miest pre ŤZP

584x
01. Február 2022
Nové spôsoby prideľovania vyhradených parkovacích miest začalo mesto aplikovať od minulého roka
 
Od začiatku platnosti VZN zaslalo mesto celkovo 402 rozhodnutí o zrušení vyhradeného parkovacieho ŤZP miesta. Ilustračná foto: pixabay.com
 
Mesto Košice začalo od minulého roka aplikovať nové spôsoby prideľovania vyhradených parkovacích miest. Dôvodom bolo najmä to, aby vyhradené parkovacie miesta mohli využívať najmä osoby s preukazom ŤZP, ktorí ich z osobitne závažných dôvodov potrebujú.
 
Ako informuje košický magistrát na webovej stránke, nové spôsoby prideľovania vyhradených parkovacích miest začalo mesto aplikovať od augusta 2021, keď nadobudlo účinnosť nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o výkone správy pri osobitnom užívaní miestnych a účelových ciest.
 
Mesto Košice sa jeho prijatím prihlásilo k princípu minimalizácie vyhradených parkovacích miest a schválené VZN zároveň určilo prechodné dvojročné obdobie.
 
 
Niektoré miesta boli zrušené
 
Od začiatku platnosti VZN zaslalo mesto ako príslušný cestný správny orgán celkovo 402 rozhodnutí o zrušení vyhradeného parkovacieho ŤZP miesta.
 
Následne viacerí občania zaslali na magistrát žiadosť o prehodnotenie tohto rozhodnutia. Po preverení mesto v 36 prípadoch ponechalo, respektíve predĺžilo platnosť takýchto vyhradených parkovacích miest.
 
„Ak sme zistili naozaj závažné dôvody hodné osobitného zreteľa a žiadatelia mali také zdravotné diagnózy, ktoré sa uvádzajú aj v príslušnom VZN, ich doterajšie miesta sme im ponechali,“ vysvetlila košická radnica.
 
Málo miest na parkovanie
 
Ako ďalej uviedol riaditeľ magistrátu mesta Košice Marcel Čop, v ostatných rokoch neustále narastal dopyt po vyhradzovaní parkovacích miest.
 
„Je zrejmé, že čím je na ulici viac vyhradených parkovacích miest, o to menej je voľných parkovacích miest pre ostatnú parkujúcu verejnosť, najmä rezidentov. V tejto súvislosti chceme zdôrazniť, že nie je pravdou, že ľudia s preukazom ŤZP prídu o svoje parkovacie miesta. Stane sa presný opak a sprístupnia sa im aj ďalšie parkovacie miesta. Pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bude v každej lokalite vyznačených od 4 do 6 percent vyhradených parkovacích miest. Prioritou mesta je však vyznačovanie tzv. všeobecných parkovacích miest pre ŤZP bez toho, aby boli naviazané na ich konkrétne evidenčné čísla vozidla,“ povedal Čop.
 
 
Kontrola povolení
 
Vyhradené parkovacie miesto predstavuje podľa mesta veľký benefit, a preto pristúpilo k dôkladnej kontrole dôvodnosti takéhoto kroku. Zdôvodňuje to tým, že ako správca miestnych ciest majú právo vedieť, komu ho vydávajú.
 
„V predchádzajúcich rokoch bol vydaných veľký počet povolení na užívanie vyhradených parkovacích miest. Aj keď mnohé z nich boli formálne v súlade s platnými právnymi predpismi, resp. s VZN, nekorešpondovali s reálnou zdravotnou situáciou konkrétnych žiadateľov. Zo strany niektorých obyvateľov tak dochádzalo k ich zneužívaniu a doplácali na to hlavne ľudia s obzvlášť závažnými diagnózami, ktorí potom nemali možnosť zaparkovať,“ skonštatoval Čop.
 
Dve hodiny zadarmo
 
Riaditeľ magistrátu zároveň pripomenul, že bezplatné parkovanie pre ťažko zdravotne postihnutú osobu, ktorá je zároveň držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP, je možné maximálne dve hodiny denne po zakúpení nulového elektronického lístka.
 
Na všeobecne vyhradených parkovacích miestach pre ŤZP je parkovanie naďalej bez časového obmedzenia a bez nutnosti zakúpenia nulových parkovacích lístkov.
(10:35, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár