Triážny stan už postavili aj v košickej univerzitnej nemocnici

893x
04. Február 2022
Covidová situácia je zatiaľ v nemocnici stabilizovaná
Stan je postavený pred urgentným príjmom na Rastislavovej ulici. Foto: FB/UNLP
 
V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice od štvrtka (3. 2.) stojí triážny stan, ktorý bude slúžiť počas štvrtej vlny omikron v prípade zvyšujúceho sa počtu pacientov s ochorením COVID-19 ako prvé kontaktné pracovisko.
 
Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková, triážny stan postavili vo štvrtok dopoludnia príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).
 
Jeho výstavbu, rovnako ako aj v ďalších nemocniciach, zabezpečuje Ministerstvo vnútra (MV) SR na základe požiadaviek rezortu zdravotníctva.
 
Stan s rozmermi 10x6 metrov je postavený pred urgentným príjmom na Rastislavovej ulici a bude súčasťou covidového stacionára, ktorý nemocnica pripravuje v areáli, ak bude nevyhnutné zvýšiť kapacity poskytovanej zdravotnej starostlivosti o covidových pacientov.
 
 
 
Situácia je zatiaľ pokojná
 
Aj v UNLP sa pripravujú na prípadný nápor pacientov počas vlny omikron.
 
„Situácia je však momentálne pokojná a stabilizovaná. Počty hospitalizovaných pacientov rastú úmerne, nateraz máme len 35-percentnú obsadenosť covidových lôžok a napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje deväť pacientov. Rovnako je zatiaľ stabilizovaná aj situácia na covidových ambulanciách, kde sa naši zdravotníci nestretávajú s takým náporom, aký zažili počas variantu delta alebo pred rokom,“ povedal generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.
 
Personálne to zvládajú
 
Výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa zároveň skonštatoval, že od začiatku roka zaznamenali 130 covid pozitívnych zamestnancov.
 
Aktuálne je ich v izolácii spolu 21 na rôznych zdravotníckych i nezdravotníckych pozíciách. Do 50 zamestnancov má nemocnica v karanténe a ide najmä o sestričky a lekárky.
 
„Situácia je personálne nateraz v UNLP stabilizovaná. Vzhľadom k počtu covidových pacientov, ktorí sú u nás hospitalizovaní, prípadne liečení ambulantne, nám tieto výpadky zamestnancov momentálne nespôsobujú problémy,“ dodal Beňa.
(8:22, red) 
Diskusia
Pridať komentár