O polovičnú zľavu za odpad môže v Košiciach žiadať približne 12-tisíc ľudí

707x
04. Február 2022
Osoby ŤZP môžu platiť o polovicu menej
Namiesto 36,86 eur ročne zaplatia za odpad len 18,43 eur. Foto: Ahoj Košice
 
Od začiatku nového roka môžu osoby ťažko zdravotne postihnuté (ŤZP), ťažko zdravotne postihnuté osoby so sprievodcom (ŤZP-S) a osoby čiastočne alebo úplne bezvládne platiť za komunálny odpad o polovicu menej. Musia o to však požiadať.
 
Ako informoval košický magistrát na svojej webovej stránke, nárok na zníženie má osoba na takzvanom paušálnom poplatku, kde jeho sadzba predstavuje 0,101 eur vynásobená počet dní v roku.
 
„Podľa údajov z evidencie košického úradu práce, sociálnych vecí a rodiny by sa to v meste malo týkať zhruba 12-tisíc takýchto osôb. Nárok na zníženie poplatku pre túto skupinu osôb nezaniká ani vtedy, ak o to poplatník požiada v priebehu roka,“ uviedol magistrát s tým, že za tri januárové týždne uplatnenie zľavy využilo takmer 1 400 ľudí, ktorí namiesto 36,86 eur ročne zaplatia len 18,43 eur.
 
 
Ako požiadať o zľavu?
 
Vedúca referátu daní a poplatkov Magistrátu mesta Košice Tatiana Moleková vysvetlila, že o zníženie je možné požiadať viacerými spôsobmi.
 
K žiadosti, ktorá je zverejnená na webovej stránke mesta Košice, je potrebné doložiť kópiu preukazu fyzickej osoby ŤZP, alebo ŤZP-S, alebo kópiou rozhodnutia Sociálnej poisťovne o priznaní prevažnej alebo úplnej bezvládnosti.
 
„Občan môže všetky uvedené dokumenty zaslať mailom na poplatky@kosice.sk, poštou na adresu Magistrátu mesta Košice, referát daní a poplatkov, Trieda SNP 48/A alebo ich môže priniesť osobne do kancelárie prvého kontaktu, respektíve do podateľne na magistrát,“ povedala Moleková.
 
Magistrát zároveň pripomína, že ak má občan už poskytnuté zníženie z dôvodu veku po dovŕšení 62 rokov, nie je potrebné si uplatňovať aj zníženie z dôvodu ŤZP, ŤZP-S, čiastočnej alebo úplnej bezvládnosti. Mesto však môže poskytnúť len jedno zníženie a v týchto prípadoch je na rovnakej úrovni, a to o 50 percent.
(12:35, red)
Diskusia
Pridať komentár