Žiaci už nebudú musieť  nosiť v triede respirátor či rúško

1196x
28. Február 2022
Učitelia musia mať v triedach aj naďalej nasadené minimálne rúško
V školách však naďalej platia ďalšie opatrenia ako je napríklad samotestovanie či ranný filter. Ilustračná foto: freepik.com
 
Od pondelka (28. 2.) žiaci základných a stredných škôl nebudú musieť mať počas vyučovania prekryté horné dýchacie cesty.
 
Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
 
Hygienici však upozorňujú, že mimo priestorov triedy, teda v situácii, keď dochádza k premiešavaniu, musia mať žiaci aj naďalej prekryté dýchacie cesty minimálne rúškom.
 
„V školách naďalej platia ďalšie opatrenia ako je napríklad samotestovanie či ranný filter. Pedagógovia musia mať v triedach naďalej prekryté dýchacie cesty minimálne rúškom,“ uviedol ÚVZ.
 
 
 
Zmeny v karanténe
 
Čo sa týka ďalšieho uvoľňovania opatrení na školách, povinná karanténa po úzkom kontakte s pozitívnym sa už nebude vzťahovať na žiakov základných a stredných škôl.
 
Rovnako sa nebude vzťahovať ani na deti v materskej škole alebo v obdobnom zariadení a na pedagogických a odborných zamestnancov pri výchove a vzdelávaní.
 
Týka sa to však len v tom prípade, ak táto osoba nemá klinické príznaky ochorenia a kontakt s pozitívnou osobou bol v rámci školy alebo iného obdobného zariadenia.
 
 
 
„Osoby, ktoré dovŕšili šesť rokov, musia mať po kontakte s pozitívnou osobou následne na verejnosti desať dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, ktorý môžu deti a žiaci v škole a v školskom zariadení nahradiť rúškom. Úzke kontakty musia ďalej dodržiavať hygienu rúk a počas desiatich dní obmedziť sociálny kontakt na príslušný kolektív triedy,“ vysvetlili hygienici.
 
ÚVZ tiež pripomína, že u detí, ktoré boli pozitívne testované, naďalej platí minimálne päťdňová domáca izolácia (v závislosti od intenzity klinických príznakov).
 
Tiež platí povinnosť, že u osôb od šesť rokov je následne nutné nosiť na verejnosti ďalších päť dní respirátor, ktorý môžu deti a žiaci v škole a školskom zariadení nahradiť rúškom.
(7:45, red, ÚVZ)
Diskusia
Pridať komentár