Rekonštrukcia Slaneckej cesty sa blíži, Košice čakajú dopravné obmedzenia

990x
10. Marec 2022
Predpokladaný termín ukončenia prác je koniec augusta 2023
Od pondelka sa začne s frézovaním asfaltu na vozovke Foto: Mesto Košice
 
Stavebné práce na Slaneckej ceste v košickej mestskej časti Nad jazerom sa rozbehnú už o pár dní. Rekonštrukcia bude prebiehať za plnej prevádzky. Vodiči a cestujúci košickou MHD sa tak musia pripraviť na viaceré obmedzenia.
 
Ako informovalo mesto Košice na webovej stránke, od pondelka (14. 3.) sa začne s frézovaním asfaltu na vozovke a naplno sa rozbehnú stavebné práce na projekte.
 
Zmeny v autobusovej doprave začnú však platiť už od 13. marca. Čo sa týka zmien v električkovej doprave tie budú od 21. marca. Počas rekonštrukcie Slaneckej cesty by malo byť cestovanie v električkách v úseku Važecká - Most VSS a späť bezplatné. Návrh na zmenu tarify musí ešte schváliť mestské zastupiteľstvo, ktoré o tom bude rokovať 17. marca.
 
Projekt rekonštrukcie a modernizácie frekventovanej cesty realizuje od jesene minulého roka na 2 400 metrov dlhom úseku spoločnosť Doprastav, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní s cenou 11,9 milióna eur s DPH.
 
„Kým doterajšie prípravné práce dopravu v mestskej časti Nad jazerom príliš neovplyvnili, od pondelka čakajú kvôli rozširovaniu pravej strany cesty, v smere z mesta na Krásnu, vodičov a obyvateľov viaceré dopravné obmedzenia. Premávka na ceste sa zúži do jazdných pruhov bližšie k električkovej trati. Zhotoviteľ výstavby plánuje počas pracovných dní realizovať stavebné práce medzi 6.00 až 18.00 hod. a počas sobôt do 13.00 hod. Do Veľkej noci sa vzhľadom na intenzitu slnečných lúčov obmedzí stavebný ruch počas pracovných dní na dobu od 7.00 - 17.00 hod. Počas nedieľ a štátnych sviatkov sa na stavbe nebude pracovať,“ vysvetlilo mesto.
 
 
Do konca augusta 2023
 
Ako uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, ide o jednu z najväčších a najzložitejších dopravných investícií do cesty na Slovensku, ktorá sa navyše nebude robiť na zelenej lúke, ale v obytnej zóne a za plnej prevádzky.
 
Polaček verí, že rekonštrukcia pôjde podľa plánu a koncom augusta 2023 ju už naplno budú môcť využívať vodiči, mestská hromadná doprava, prímestské autobusy a cyklisti.
 
V rámci prác sa okrem výstavby štvorprúdovej komunikácie s novou konštrukciou vozovky a rekonštrukcie všetkých križovatiek zmodernizujú zastávky mestskej a prímestskej hromadnej dopravy, nainštalujú informačné systémy pre cestujúcich aj pre vodičov a vybuduje sa aj nový 2,2 kilometrov dlhý cyklochodník.
 
Predpokladaný termín ukončenia prác na západnej časti vozovky (dva jazdné pruhy) je koniec roka 2022. Potom bude doprava presmerovaná na novovybudované jazdné pruhy a začne sa s rekonštrukciou východnej časti Slaneckej cesty.
 
Súbežne budú prebiehať práce na výstavbe cyklistického chodníka, chodníka pre peších, jednotlivých križovatkách a autobusových zastávkach. Po rozšírenej a kompletne vynovenej Slaneckej ceste by mali prvé automobily prejsť v septembri 2023.
 
 
Primátor zároveň informoval, že v súvislosti s rekonštrukciou pripravilo mesto pre všetkých Jazerčanov informačný leták. Takisto spustilo aj špecializovanú webstránku https://slanecka.kosice.sk/, kde si obyvatelia, vodiči a cestujúci v MHD nájdu všetky potrebné informácie vrátane harmonogramu prác.
 
Pribudnú tam aj on-line kamery s aktuálnou situáciou na rekonštruovanej ceste. Občania môžu využiť aj kontaktný formulár, v ktorom môžu adresovať mestu aj svoje postrehy, prípadne kritické podnety.
 
Obmedzenie rýchlosti
 
Dopravný projektant Pavel Titl povedal, že rozšírenie Slaneckej cesty je z pohľadu dočasného dopravného značenia najnáročnejší projekt v histórii mesta. Rekonštrukcia si vyžadovala osadenie stoviek zvislých dopravných značiek a kilometre vodorovných žltých čiar. Počas stavebných prác sa zúži doprava do dvoch pruhov, zníži rýchlosť na celom úseku na 30 km/hod a bude tam aj zákaz predbiehania.
 
„Bude to platiť aj pre autobusy MHD, ktorým nebola odsúhlasená možnosť, aby mohli jazdiť po električkovej trati. Tá bude okrem električiek slúžiť aj na prejazd vozidiel záchranných a bezpečnostných zložiek. Na všetkých križovatkách s výnimkou tej svetelnej na ulici Napájadlá bude na celej Slaneckej ceste platiť zákaz odbočenia doľava,“ skonštatoval Titl.
 
Starostka MČ Nad jazerom Lenka Kovačevičová odporúča každému, aby viac využíval posilnenú električkovú dopravu alebo ak bude chcieť využiť auto, išiel z domu o pár minút skôr.
 
„Celkový výsledok vrátane cyklochodníka a nových zastávok MHD však bude isto stáť za to a ocenia ho všetci Jazerčania alebo ďalší motoristi, či cyklisti, ktorým sa spríjemní a zrýchli cestovanie po našom sídlisku,“ dodala Kovačevičová.
(17:01, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár