Modernizácia medicínskych pracovísk UNLP začína na chirurgii

1261x
19. Júl 2022
Modernizácia medicínskych pracovísk UNLP začína na chirurgii
 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach
 
Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice začala s modernizáciou na chirurgii. Podľa informácií, ktoré uviedla hovorkyňa UNLP Monika Krišková prebiehal dnes ďalší kontrolný deň na intenzívnej starostlivosti (JIS).
 
„Každý týždeň máme kontrolný deň a vidíme, ako dobre práce napredujú. Je to po mnohých rokoch rozsiahla rekonštrukcia celého traktu JIS. Modernizácia sa začala na jar, stavebná firma postupuje podľa plánu, takže začiatkom septembra by naša nová moderná JIS mohla byť kompletne zrekonštruovaná a uvedená do prevádzky. Budeme mať nový centrálny pult aj prístrojové vybavenie, ktoré bude plne zodpovedať náročnosti chirurgických operačných výkonov 21. storočia, “ hovorí prednosta kliniky Jozef Radoňak.
 
 
„Som rád, že modernizáciu našich medicínskych pracovísk začíname práve na chirurgii. Je to mimoriadne dôležité pracovisko, na ktorom sa ročne realizuje najviac chirurgických výkonov,“ uviedol počas kontrolného dňa riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa. 
 
Súčasťou rekonštrukcie JIS bola nedávno aj montáž novej klimatizačnej jednotky, ktorá pokrýva výmenu a úpravu vzduchu v celom trakte.
 
„Keďže ju vynášal na strechu monobloku nemocnice vrtuľník, túto zmenu si všimli aj okoloidúci a lokálne médiá, ktoré o úspešne zvládnutej inštalácii klimatizácie na strechu najvyššej budovy v Košiciach informovali,“ uvádza Krišková.
 
 Personál UNLP Košice
 
Splnený sen pre zdravotníkov
 
Pre pacientov po operačných zákrokoch bude mať moderná JIS spolu 11 lôžok. Jedno z nich bude vyčlenené ako izolačné pre prípad, že pacient bude mať aj ochorenie COVID-19.Na moderné pracovisko sa tešia aj sestry a celý zdravotnícky personál.
 
„Je to náš splnený sen, JISka, ktorá bude mať úroveň a perfektné vybavenie. Máme veľmi šikovný personál, mladý kolektív, aj pre novo prichádzajúce sestry to bude veľká motivácia pracovať na našej klinike,“ uviedli vedúca sestra kliniky Gabriela Kosztyuová a manažérka dennej zmeny Helena Petrášová. 
 
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na klinike, ktorá je výučbovým pracoviskom Lekárskej fakulty UPJŠ Košice, nepociťujú nedostatok zdravotníkov, hoci ide o náročné medicínske pracovisko. 
 
„Chirurgická klinika patrí medzi pracoviská, o ktoré je tradične veľký záujem zo strany absolventov, mladých medikov. Rovnako však nepociťujeme ani nedostatok sestier, či ďalšieho personálu,“ uzatvára prednosta.
 
 
UNLP sa bude uchádzať o financie z Plánu obnovy
 
Na I. chirurgickej klinike sa najčastejšie vykonávajú operácie žlčníka, pečene, pankreasu, žalúdka, nadobličiek, operácie čriev, ale aj multiorgánové odbery či transplantácie obličiek.
 
„UNLP patrí medzi šesť špičkových pracovísk na Slovensku, kde sa prioritne realizujú transplantácie, pričom nemocnica sa špecializuje práve na transplantácie obličiek,“ uviedla hovorkyňa UNLP.
 
V poslednom nekovidovom roku 2019 sa ročne zrealizovalo na I. chirurgickej klinike viac než 2700 operácií a hospitalizovaných bolo viac než 5200 pacientov.
 
 
„Pokiaľ sa na klinike zachová nastavený trend z prvého pol roka 2022, klinika sa tento rok vráti počtom operačných zákrokov ako aj hospitalizácií na predkovidové obdobie. Za prvých šesť mesiacov sa na klinike zrealizovalo vyše 1420 operácií a hospitalizovaných bolo viac než 2600 pacientov,“ uviedla Krišková.
 
„Zintenzívňujeme nastavený trend menších rekonštrukcií a obnovy našich kliník či oddelení. V krátkom čase plánujeme inštaláciu a spustenie novej magnetickej rezonancie na Rastislavovej ulici,“ dodáva riaditeľ.
 
Ľ. Beňa plánuje využiť na modernizáciu UNLP aj financie z Plánu obnovy a odolnosti. O finančné prostriedky z neho sa budú môcť zdravotnícke zariadenia uchádzať už na jeseň.
(16:06, UNLP KE)
Diskusia
Pridať komentár