Mesto Košice cez prázdniny investuje do zlepšenia kvality svojich škôl 2 milióny eur

681x
22. Júl 2022
Mesto Košice cez prázdniny investuje do zlepšenia kvality svojich škôl 2 milióny eur
 
 V košických školách prebiehajú rekonštrukcie
 
Vo viacerých materských (MŠ) a základných školách (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice vládne čulý ruch aj počas letných prázdnin. Oddychujúcich žiakov a učiteľov vymenili v školách stavební robotníci, ktorí tam v súčasnosti vykonávajú opravy a rekonštrukčné práce za zhruba 2 milióna eur.
 
Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka má mesto pre tento rok naplánovaných vyše 7,6 milióna eur určených najmä na zvyšovanie komfortu prostredia, v ktorom sa každý deň pohybujú deti, ich učiteľov a ďalších zamestnanci škôl.
 
 V pláne sú viaceré rekonštrukcie ZŠ a MŠ škôl
 
Cieľom týchto investícií je, aby všetci mohli počas vyučovacích hodín, popoludňajších školských kluboch detí a krúžkovej činnosti tráviť svoj čas v zdravom a príjemnom prostredí. Priamo do do opráv a rekonštrukcií škôl mesto investuje 5,6 milióna eur, ďalších vyše 2 milióny eur ide do vybudovania a rekonštrukcie športovej infraštruktúry na školách a v ich areáloch.
 
Škôlky dostanú novú fasádu
 
Do aktuálneho skrášlenia a skvalitnenia svojich materských škôl investuje mesto sumu 826 832 eur. Najväčšia časť vo výške 363 025 eur, pôjde na rekonštrukcie sociálnych zariadení a stavebné úpravy tried v materských školách na Nešporovej, Čordákovej, Hemerkovej, Muškátovej a Šafárikovej triede.
 
 Rekonštrukčné práce prebiehajú počas leta
 
Vyše štvrť milióna eur sa preinvestuje do opráv fasád, vonkajších terás, rekonštrukcia školského dvora a oplotenia v MŠ Zuzkin Park, MŠ Galaktická, MŠ Belehradská, MŠ Budapeštianska 3 a MŠ Hronská.
 
Za 113 000 eur mesto zrekonštruuje plynovú kotolňu v MŠ Polianska na Podhradovej a opraví výťahy v jedálňach. Zvyšok peňazí pôjde na výmenu okien v škôlke na Dénešovej ulici na Sídlisku KVP a nový šat dostanú po vymaľovaní a oprave aj kuchyne v materských školách.
 
V školách sa vynovujú priestory a opravujú strechy
 
Stavebný ruch vládne aj v košických základných školách, ZUŠ-kách a centrách voľného času (CVČ). Počas leta tam robotníci vykonávajú práce za vyše 972 424 eur. Viac ako tretina tejto sumy pôjde na opravy strešných plášťov v základných školách Kežmarská 28, Bernolákova, Bukovecká a v CVČ na Charkovskej ulici. Výmeny okien sa dočká ZŠ Slobody.
 
 Cieľom je zlepšiť kvalitu výučby
 
Na zrekonštruované priestory, vestibuly a šatne za 320 000 eur sa môžu tešiť žiaci v štyroch základných školách - Abovská, Hroncova, Janigova a Drábova. Počas leta sa tiež budú opravovať kanalizácie a vymieňať rozvody ústredného kúrenia za 298 000 eur, a to v ZŠ Považská, ZŠ Janigova, ZŠ Trebišovská, MŠ Dneperská, MŠ Húskova, MŠ Humenská a ZUŠ Jantárova.
 
Žiakov čaká kvalitnejšie športové zázemie
 
Ďalšie státisíce eur mesto investuje v týchto týždňoch aj do telocviční a ihrísk v areáloch škôl. K výraznému skvalitneniu možností na šport prispeje v bývalej ZŠ Petzvalova výmena palubovky v telocvični. Tamojší žiaci budú môcť cvičiť, hrať a trénovať na bývalej palubovke z Angels arény, ktorá si pamätá aj slávne euroligové víťazstvá basketbalistiek Good Angels Košice a ich postup do finále tejto súťaže.
 
 Žiaci od septembra zasadnú do vynovených priestorov
 
Palubovka sa tesne pred začiatkom rozsiahlej rekonštrukcie a modernizácie Angels arény rozobrala a v súčasnosti sa finalizuje s jej položením vo vynovených priestoroch telocvične na Luniku 8.
 
Na ZŠ Nám. L. Novomeského sa pokračuje v budovaní nafukovacej haly pre atletiku a robotníci pracujú aj v areáli ZŠ Starozagorská, kde sa začiatkom júna začala modernizácia atletického oválu a výstavba ihriska pre malý futbal. Zároveň sa dokončujú záverečné úpravy pri výstavbe Centra úpolových športov na bývalej ZŠ Poľná v Košickej Novej Vsi.
 
Doposiaľ tam bolo investovaných takmer 290 000 eur. Centrum prioritne určené pre kontaktné a bojové športy sa má do prevádzky oficiálne spustiť v septembri tohto roka.
(9:17, kosice.sk) 
Diskusia
Pridať komentár